Vanglakaristuse eest põgenenud Makedoonia peaminister sai Ungaris asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia endine peaminister Nikola Gruevski ja Ungari valitsusjuht Viktor Orbán.
Makedoonia endine peaminister Nikola Gruevski ja Ungari valitsusjuht Viktor Orbán. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Vanglakaristusest pääsemiseks riigist põgenenud endine Makedoonia peaminister Nikola Gruevski sai Ungaris asüüli.

2016. aastal pärast kümmet võimuaastat ametist lahkunud Gruevski mõisteti süüdi võimu väärkasutamises ning seetõttu oleks ta pidanud ilmuma kaheaastast vanglakaristust kandma.

Kuna Gruevski ei ilmunud 9. novembril kohtuotsust vastu võtma, väljastas Makedoonia politsei Gruevski osas tagaotsimisorderi. Vaatamata passi konfiskeerimisele oli Gruevski põgenenud Ungarisse, kus kavatses asüüli paluda. Endise peaministri väitel ähvardas teda tagakiusamine.

Väljaanne Magyar Idok teatas täna anonüümsetele allikatele tuginedes, et Ungari migratsiooniamet rahuldas Gruevski asüülitaotluse.

Migratsiooniamet ega Ungari valitsuse kõneisik ei olnud kommentaarideks kättesaadavad.

«Immigratsiooni- ja asüüliamet leidis, et Gruevski vastab põgenikuks tunnistamise õiguslikele tingimustele,» kirjutas Ungari päevaleht Magyar Idők. «Amet peab usutavaks Gruevski hirme, et tema sattuks kodumaal ohtu.»

«Immigratsiooniamet järeldas, et kui Gruevski naaseks koju, võivad tema poliitiline minevik ja seisukohad, aga ka uue valitsuse süüdistused tuua kaasa tema riigipoolse tagakiusamise,» vahendas ajaleht. 

Budapest on eitanud Gruevski abistamist Makedooniast põgenemisel, ehkki nii Albaania kui ka Montenegro politsei väidavad, et Ungari diplomaadid aitasid sõidutada Makedoonia endist valitsusjuhti teel Ungarisse Serbiasse. 

Makedoonia võimud olid Gruevskilt eelnevalt ära võtnud diplomaatilise ja isikliku passi. 

Magyar Idők kirjutas, et Makedoonia ekspeaminister jõudis Ungarisse oma isiklikku id-kaarti kasutades ja Ungari võimud andsid talle ühekordseks riiki sisenemiseks vajaliku dokumendi. 

Ungari peaminister Viktor Orbán toetas Gruevski erakonda 2017. aasta valimistel ja kiitis selle pingutusi Balkani rändeteel liikunud migrantide peatamisel.

Orbáni kabineti sõnul on Gruevski asüülitaotluse näol tegu puhtalt juriidilise küsimusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles