Sri Lanka ei pruugi valitsuskriisi tõttu suuta välisvõlgasid tasuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagandatud peaminister Ranil Wickremesinghe (keskel) keeldub ametist lahkumast.
Tagandatud peaminister Ranil Wickremesinghe (keskel) keeldub ametist lahkumast. Foto: M.A.PUSHPA KUMARA / EPA / SCANPIX

Sri Lanka suurim parlamendierakond, Ühendatud Rahvuspartei (UNP), hoiatas täna, et saareriik ei pruugi poliitilise kriisi tõttu suuta oma võlgasid tasuda.

Sri Lankal on pea kuu aega väldanud poliitiline kriis, mis sai alguse 26. oktoobril, kui president tagandas ametist peaminister Ranil Wickremesinghe ja määras uueks peaministriks Mahinda Rajapakse. Wickremesinghe on keeldunud ametist lahkumast.

Seejärel saatis president Maithripala Sirisena laiali parlamendi ja kutsus 5. jaanuariks esile erakorralised valimised - otsused, mille ülemkohus hiljem tühistas. 

Kohtu otsusega taastatud parlament on praeguseks juba kaks korda Rajapakset umbusaldanud, kuid viimane on keeldunud ametist lahkumast.

Sri Lanka oli pärast 26. oktoobrit 19 päeva olukorras, kus peaministritooli nõudles endale kaks inimest, kuid parlamendispiiker Karu Jayasuriya otsustas 15. novembril, et ei tunnista peaministrina kumbagi, jättes riigi põhiseadusliku kriisi kestma.

Endine rahandusminister ja UNP liige Mangala Samaraweera hoiatas täna, et see kriis võib viia majanduskrahhini.

«Kui me järgnevatel nädalatel uut eelarvet heaks ei kiida, ei saa valitsus alates 1. jaanuarist 2019. enam raha kulutada,» sõnas seadusandja ajakirjanikele, lisades, et on tõsine risk, et Sri Lanka ei suuda seetõttu lunastada miljardi dollari väärtuses riigivõlakirju, mille tähtajaks on 10. jaanuar.

«Me oleme nüüd kaardistamata aladel. Meil pole kunagi varem olnud olukorda, kus me ei suudaks välisvõlga tasuda,» märkis Samaraweera.

Poliitilisele kriisile viidates langetas rahvusvaheline reitinguagentuur Moody Sri Lanka krediidireitingu pügala võrra tasemelt B2 tasemele B1.

Samuti peatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) 1,5 miljardi dollari suuruse abiprogrammi väljamaksed, mille osas lepiti kokku 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles