Trump: CIA raport Khashoggi tapmisest ei ole lõplik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi pildiga Saudi Araabia konsulaadi juures Istanbulis.
Meeleavaldaja saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi pildiga Saudi Araabia konsulaadi juures Istanbulis. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump ütles teisipäeval, et Luure Keskagentuuri (CIA) raport ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise kohta saudi agentide poolt ei ole lõplik.

«CIA uuris seda,» lausus ta ajakirjanikele Valges Majas. «Neil ei ole ole midagi lõplikku.»

Trump ütles varem, et Saudi Araabia kroonprintsi kriitiku Khashoggi tapmine ei too kaasa kahe riigi liitlassuhete katkemist isegi juhul, kui tõestatakse kroonprints Mohammed bin Salmani vastutus tapmise eest.

«Võib väga hästi olla, et kroonprints oli sellest traagilisest sündmusest teadlik - võib-olla oli ja võib-olla ei olnud,» lausus Trump avalduses. 

«Me ei pruugi kunagi teada saada kõiki härra Jamal Khashoggi mõrva ümbritsevaid fakte. Igal juhul on meil suhted Saudi Araabia kuningriigiga,» lausus Ühendriikide riigipea. «USA kavatseb jääda Saudi Araabia vankumatuks partneriks.» 

Eksiilis elanud saudi ajakirjanik Khashoggi tapeti 2. oktoobril Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis.

Saudi võimud väitsid esialgu, et Khashoggi lahkus konsulaadist elu ja tervise juures, ütlesid seejärel, et ta suri konsulaadis puhkenud kähmluses, ja tunnistasid rahvusvahelise surve suurenedes, et ajakirjanik suri «volitusteta operatsiooni» käigus, mille läbiviimise eest on vahistatud 18 inimest.

Alles 15. novembril tunnistas Saudi Araabia, et Khashoggi uimastati konsulaadis, tapeti ja tema surnukeha tükeldati, nagu olid väitnud algusest peale Türgi võimud.

Ajaleht Washington Post kirjutas reedel Luure Keskagentuuri (CIA) tegemistega kursis olevale riigiametnikule viidates, et käsu ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmiseks andis Saudi Araabia kroonprints Mohammed.

Allika sõnul põhjendab CIA oma järeldust mitmetelt erinevatelt luureallikatelt saadud infoga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles