EL: Juncker ja May tegid edusamme, kuid töö jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May ja Jean-Claude Junckeri kohtumine.
Theresa May ja Jean-Claude Junckeri kohtumine. Foto: Ye Pingfan/Xinhua/Scanpix

Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tegid kolmapäeval kõnelustel Briti lahkumisleppe üle edusamme, kuid enne eelseisvat tippkohtumist on vaja teha veel tööd, teatas komisjoni pressiesindaja.  

«Tänasel kohtumisel president Junckeri ja peaminister Theresa May vahel tehti väga häid edusamme. Töö jätkub,» ütles ta. 

May ütles pärast kohtumist Briti meediale, et naaseb Brüsselisse laupäeval «uuteks kohtumisteks...et arutada, kuidas ma saame tagada, et jõuame selle protsessiga lõpule viisil, mis on kogu meie rahva huvides,» lausus peaminister. 

Briti valitsusjuhi sõnul puudub kokkulepe veel paaris järelejäänud küsimuses, mida ta kolmapäeval Junckeriga arutas. 

«Meil õnnestus anda oma läbirääkijatele suuniseid nende küsimuste lahendamiseks, mis tähendab, et oleme liikunud edasi,» ütles ta. «Arvan, et meie suuniseid on piisavad, et nad suudaksid leida lahenduse.»  

Briti ja EL-i läbirääkijad teevad jõupingutusi enne pühapäevaks kavandatud erakorralist tippkohtumist kokkuleppele jõudmiseks lahkumislepingu üksikasjades ning 20-leheküljelises poliitilises deklaratsioonis EL-i ja Ühendkuningriigi tulevastest suhetest.

EL-i diplomaatide sõnul loodetakse deklaratsioon avaldada neljapäeva hommikul. 

Läbirääkijatel lasub ajaline surve jõuda tekstiga valmis enne liikmesriikide alaliste esindajate kohtumist reedel. 

Enne kohtumist oodati, et May ja Juncker arutavad kalapüügiõiguste küsimust ning kaupade liikumist pärast Brexitit, samuti üleminekuperioodi kestvust ja Briti ülemereterritooriumi Gibraltariga seonduvat. 

Hispaania soovib endale vetoõigust mis tahes kokkuleppele EL-i ja Suurbritannia vahel Gibraltari küsimuses ning selle lisamist lahkumisleppesse või poliitilisse deklaratsiooni tulevastest suhetest. 

Eelmisel nädalal jõudsid EL ja Suurbritannia kokkuleppele Brexiti-leppe kavas, kuid May ütles pühapäeval, et väljapakutud lahkumislepingu saab heaks kiita vaid juhul, kui tulevaste suhete lepe neid rahuldab.

Peaminister rõhutas, et järgmised seitse päeva on Brexiti-kõneluste kordamineku seisukohast otsustavad.

Lahkumisleping sisaldab 21 kuu pikkust üleminekuperioodi Brexiti päevast 2019. aasta 29. märtsil 2020. aasta lõpuni, mille jooksul täidab Suurbritannia kõiki EL-i reegleid, kuid ilma liikmesusega kaasneva sõnaõiguseta. Üleminekuperioodi jooksul püüavad Suurbritannia ja EL kujundada lahkumisleppega kaasneva poliitilise deklaratsiooni tulevastest suhetest täiemahuliseks kaubanduslepinguks.

Suurbritannias tekitab suuri lahkhelisid lahkumisleppe see osa, mille järgi võtab London EL-i liikme Iirimaa ja Ühendkuningriiki kuuluva Põhja-Iirimaa piiri avatuna hoidmiseks kasutusele kaitsemeetme juhul, kui kaubanduslepingus üleminekuperioodi lõpuks kokkuleppele ei jõuta.

See jätaks terve Ühendkuningriigi EL-i tolliliitu ja Põhja-Iirimaa suhtes osaliselt kehtima ühisturu reeglid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles