Eesti edestab Lätit peaaegu nelja sentimeetriga!

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curlingu EM: Eesti - Ungari
Curlingu EM: Eesti - Ungari Foto: Tairo Lutter

Tallinnas toimuv jääkeegli ehk curlingu EM on jõudmas lõpusirgele, mis tähendab, et peagi tuleb tähelepanu pöörata medalimängudele. Seniks on aga fookuses B-divisjoni turniir, kus mõlemal Eesti koondisel head šansid kerkida Euroopa parimate sekka.

Kui alagrupiturniir lõppeks nüüd ja kohe, pääseksid nii Eesti meeskond kui ka naiskond A-divisjoni üleminekumängudele. Kuid turniir pole veel läbi – homme on mõlemal koondisel pidada üks kohtumine.

Mis peab kohamängudele, kust kerkivad A-divisjoni kaks parimat, pääsemiseks juhtuma?

Meie naiskond koosseisus Liisa Turmann, Erika Tuvike, Heili Grossmann, Kerli Laidsalu ja kapten Marie Turmann hoiab 10 koondise seas kolmandat-neljandat kohta. Poolfinaali pääsevad üksiku grupi neli paremat ehk kui eestlannad täna kell 9 edasipääsulootuse minetanud Hispaania alistavad, on pääs kohamängudele kindel.

Kui Eesti kaotab, aga Inglismaa võidab Leedut, vajab Eesti edasipääsuks, et Ungari kaotaks seni ühe võidu võtnud Slovakkiale.

Eesti naiskonna kapten Marie Turmann
Eesti naiskonna kapten Marie Turmann Foto: Mihkel Maripuu

Kui Eesti kaotab, Leedu võidab Inglismaad, ja Ungari ei võida, tekitavad esimesed kolm naiskonda surnud ringi, kus tuleb lugeda täpsusviskeid. Enne igat mängu viskavad tiimid kaks kivi sihiga jõuda võimalikult lähedale punktiala ehk «kodu» keskpunktile. Visete tulemusel selgub mängu alustaja, aga vajadusel kasutatakse neid ka viigi murdmiseks. Kaks halvimat heidet eemaldatakse ja siis arvutatakse keskmine kaugus keskpunktist. Enne viimast kahte viset 18-st on Inglismaa keskmine 55,78 cm, Eestil 63,93 cm ja Leedul 74,11 cm. Praeguse seisuga jääksid välja leedukad.

Kui Eesti Hispaaniale kaotab ning Leedu ja Ungari võidavad, jääb meie naiskond grupis kuuendaks, sest viie võiduga tiimide seas on omavahelistes mängudes Leedu ja Ungari saanud kaks võitu Eesti ja Inglismaa ühe vastu.

Inglannad oleksid võinud Eestit närvidemängust säästa ja kolmapäeval Ungari alistada, aga vaatamata lõpuspurdile jäädi 4:5 kaotajaiks. Meie kapten Marie Turmann ei tee sellest, et viimases voorus ootab ees ülioluline kohtumine, suurt numbrit: «Eks me teadsime juba ette, et me peame igal juhul need neli viimast mängu võitma, ehk meil polnud isegi valikut. Olen koondisega väga rahul, toetajaid on palju, mis on tore, ja turniir on väga hästi korraldatud.»

Täpsed mehed

Kahes alagrupis toimuval meesteturniiril jagab Eesti hetkel oma grupis teist kohta Hispaania ja Lätiga. Edasi pääsevad kolm paremat – võitja otse poolfinaali ja teine-kolmas kohtuvad naaberalagrupi kolmanda-teisega. Viigi murdmiseks vaadatakse grupis omavaheliste mängude tulemusi ja seal on kolmikus surnud ring – Eesti võitis Lätit, kes võitis Hispaaniat, kes võitis Eestit.

Maksvusele pandaks taas täpsusvisked ning parimad snaiprid on võistelnud seni sini-must-valge lipu all. Eesti meeskonna kivi on jäänud keskpunktist keskmiselt 24,06 sentimeetri kaugusele. Läti on teine (27,75 cm) ja Hispaania alles viies (39,87 cm). Sealjuures on A-alagrupp olnud hämmastavalt palju täpsem, sest B-grupis oleks Hispaania oma keskmise tulemusega pika puuga kõige parem.

See tähendab, et kui homme lõpetavad kõik kolm võistkonda sama saldoga ehk võidavad või kaotavad koos viimase mängu, on alagrupist edasipääsuks eelis Eesti ja Lätil.

Kui Eesti võidab ja üks jälitajatest kaotab, ollakse kindlasti edasi: Läti võidu korral teisena, Hispaania puhul kolmandana.

Matemaatika läheb keerulisemaks juhul, kui Eesti kaotab. Siis peaks kaotama ka mõni rivaal.

Kui kaotavad Eesti ja Läti, aga mitte Hispaania, on Eesti grupis kolmas.

Kui Eesti ja Hispaania kaotavad, aga Läti võidab, jääb Eesti neljandaks.

Ühe või kõigi kolmega triost võib samale pulgale kerkida ka ühe võidu vähem võtnud Ungari, aga kuna madjarid on kõik omavahelised mängud kaotanud, siis neil šanssi edasipääsuks pole.

Eesti kohtub viimases alagrupimängus Prantsusmaaga, kes pole võitnud veel ühtegi kohtumist. «Aga nagu näha oli, siis Lätil läks vaja viimast kivi, et prantslastest jagu saada, kuigi nad olid selged favoriidid. Peame hästi mängima ja loodetavasti võtame võidu ära.» sõnas Eesti koondise kapten Harri Lill.

Curlingu EM: Eesti - Ungari
Curlingu EM: Eesti - Ungari Foto: Tairo Lutter

Lill on meeskonna (lisaks temale Mikk Reinsalu, Karl Kukner, Ingar Mäesalu ja Tanel Toomväli) senise esitusega jäänud igati rahule: «Kui eelmisel aastal saime alagrupis null võitu, siis tänavu on viis käes. Eelkõige on hea meel selle üle, et näitame korralikku mängu ja viimased paar kohtumist on olnud päris kvaliteetsed.“

Kapteni sõnul on eestlaste mäng matš-matšilt arenenud. «Me ütleme ise, et duhh on sees ehk emotsioon on hea. Kõik usuvad, et võime ükskõik keda võita,» naeris Lill. «Küsimus on selles, kuidas me kindlal ajahetkel, neljapäeval kell kaks, selle soorituse ära teeme. Me olemegi seda võtnud kui kahte erinevat turniiri. Esimene on alagrupp, mille eesmärk on saada edasi. Kui saame on hästi, kui ei saa, pole ka midagi katki. Aga eesmärk on play-off.»

Alagrupi võidu ehk otsepääsme poolfinaali on taganud Tšehhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles