Mattis: USA sõjavägi paigaldab Türgi-Süüria piirile vaatluspostid

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis 23. oktoobril Valges Majas.
USA kaitseminister James Mattis 23. oktoobril Valges Majas. Foto: Reuters/ScanPix

USA sõjavägi paigaldab Süüria põhjapiirile Türgiga vaatluspostid pingete vähendamiseks türklaste ja Washingtoni kurdidest liitlaste vahel, ütles kaitseminister James Mattis kolmapäeval. 

USA sõjavägi paigaldab Süüria põhjapiirile Türgiga vaatluspostid pingete vähendamiseks türklaste ja Washingtoni kurdidest liitlaste vahel, ütles kaitseminister James Mattis kolmapäeval. 

"Me püstitame vaatluspostid mitmes kohas piki Süüria põhjapiiri," lausus Mattis Ühendriikide kaitseministeeriumis ajakirjanikele. 

Tema sõnul on sammu eesmärk tagada, et USA toetusega Süüria Demokraatlikke Jõude (SDF), kuhu kuuluvad Süüria kurdide rahvakaitseüksused (YPG), ei tõmmataks ära võitluselt äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, et "me saaksime purustada selle, mis on geograafilisest kalifaadist veel järel". 

"Need hakkavad olema ööpäevaringselt väga selgelt tähistatud, et türklased teaksid, kus need paiknevad," lausus Mattis, märkides, et otsus langetati tihedas koostöös Türgiga. 

SDF teatas 11. novembril, et jätkab pealetung IS-i vastu Süüria idaosa kõrbealal pärast otsust katkestada see vastuseks Türgi suurtükitulele YPG positsioonidele Süüria põhjaosas. 

Vägivald valmistas piinlikkust Ühendriikidele, kelle jaoks SDF on võtmetähtsusega partner, ning Türgi NATO liige ja strateegiline liitlane. 

Süüria pikka aega rõhutud kurdivähemus on loonud kaheksandat aastat kestva sõja vältel riigi põhjaosas poolautonoomse piirkonna.

Türgi keeldub kurdide omavalitsusega alasid aktsepteerimast, kartes, et see toob kaasa riigi kaguosas elavate kurdide samasugused nõudmised. 

Ankara on korraldanud alates 2016. aastast Süürias kurdide vastu kaks sõjalist operatsiooni, viimane neist piirienklaavis Afrin, mille Türgi väed koos endale lojaalsete Süüria ülestõusnutega märtsis vallutasid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles