Vene kohus otsustas dopingupatusele sportlasele olümpiavõidu tagasi anda

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Aleksandr Zubkov
Vladimir Putin ja Aleksandr Zubkov Foto: kremlin.ru

Aleksander Zubkov on nüüd lõhestunud – väljaspool Venemaad on ta dopingupatune ekskelgutaja, kelle Sotši olümpiamängude tulemused tühistati, aga kodumaal tuleb teda austada kui olümpiavõitjat. Seda viimast otsustas Moskva linnakohus, vahendab Tass.

Zubkov, kes kandis Sotši taliolümpia avatseremoonial Venemaa lippu, teenis samadelt mängudelt kulla nii kahe- kui ka neljabobis. Mängude järel lahvatanud dopinguskandaali tõttu oli aga tema üks neist sportlastest, kellelt medalid ära võeti. Spordikohtu CAS otsusega nii oli ja nii jääb.

CASi otsus peaks kehtima ülemaailmselt, kuid Venemaal otsustati teistmoodi. «Kohus vaatas üle Zubkovi vastuväited, et teda tunnistatakse Venemaal kui dopingupatust – Vene kodanikuna oli see ta peamine mure. Vene kohus ei tühistanud või muutnud CASi otsust, sest neil pole selleks mingit õigust,» selgitas advokaat Artjom Patsev eilsel istungil juhtunut. «CASi otsuse tekstile põhinedes hindas Vene kohus, et nõnda karmiks karistuseks nagu olümpiamedalite ära võtmine ja nõnda tõsiseks süüdistuseks nagu dopingureeglite rikkumine, ei olnud vähene esitatud tõendusmaterjal kindlasti piisav.»

Zubkovi jaoks oli võit nii moraalne kui ka rahaline – kuna kohus ütles, et temasse tuleb jätkuvalt suhtuda kui olümpiavõitjasse, on mehele garanteeritud eluaegne pension.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles