Afgaani vanemad müüvad näljast pääsemiseks oma mõneaastasi tütreid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põua tõttu kodu jätma pidanud pere laps põgenikelaagris Herati provintsis Afganistanis.
Põua tõttu kodu jätma pidanud pere laps põgenikelaagris Herati provintsis Afganistanis. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS / Scanpix

Erakordselt ränk põud on Afganistanis ajanud pered sedavõrd meeleheitele, et mõned neist on ülejäänud pereliikmete näljast päästmiseks müünud maha oma väikesi tütreid.

CNNi ajakirjanik vestles riigi lääneosas Herāti linna lähistel asuvas põgenikelaagris paljude peredega, kes on pikalt kestnud kuivuse tõttu olud sunnitud kodust lahkuma ning nende seas oli ka Mamareen, kes pere päästmiseks müüs maha oma kuueaastase tütre Akila.

Mamareeni abikaasa hukkus sõjas ning põud võttis perelt kodu. Et tema ülejäänud lastel oleks midagi süüa, müüs naine väikese tütre 3000 USA dollari eest Najmuddinile, kes kavatseb ta panna mehele oma kümneaastasele pojale Sher Aghale.

«Ma põgenesin oma külast koos kolme lapsega ränga põua tõttu,» rääkis naine. «Ma tulin siia mõeldes, et mind aidatakse, aga ma ei saanud midagi. Et mu lapsed ei jääks nälga, andis oma tütre ühele mehele 3000 dollari eest, aga seni olen saanud vaid 70 dollarit. Mul polnud raha, süüa ega leivateenijat – mu abikaasa tapeti.»

Ema sõnul ei tea väike Akila, et ta on maha müüdud. «Kuidas ta saakski teada? Ta on laps. Aga mul polnud valikut. Kas pisarais või naerdes, ta peab minema. Kes müüks tüki oma südamest, kui nad tõesti ei peaks seda tegema?» lausus Mamareen.

Lapse ostnud Najmuddin elab samas põgenikelaagris, kuid on paremal järjel. Ka tema majapidamine hävis põua tõttu: nisu- ja melonisaak jäi saamata, kariloomad surid nälga.

Tema sõnul aitas ta teha Akila perele head. «Tema perel polnud midagi süüa. Nad olid näljas,» selgitas ta. «Ma tean, et olen ka vaene, aga ma olen kindel, et suudan selle tasapisi ära maksta, kahe kuni kolme aastaga.»

Mehe sõnul pole selles midagi imelikku, et paari pannakse lapsed. «See ei loe. Need asjad juhtuvad siin. Isegi vanad mehed abielluvad noorte tüdrukutega.»

Põua tõttu kodudest pagenud perede lapsed põgenikelaagris Herati provintsis Afganistanis.
Põua tõttu kodudest pagenud perede lapsed põgenikelaagris Herati provintsis Afganistanis. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS / Scanpix

Tegu pole aga sugugi üksikjuhtumiga. CNN vestles ka mehega, kes keeldus oma nime avalikustamast, kuid tunnistas, et müüs maha oma nelja-aastase tütre.

«Mul polnud muud valikut, mul polnud ei raha ega sissetulekut. See mees tuli siia ja andis mulle kaks valikut: maksta talle tema raha tagasi või anda talle oma tütar. Ma valisin teise variandi,» jutustas mees.

ÜRO hinnangul on põud pannud tänavu oma kodu jätma rohkemaid inimesi, kui riigis lokkav vägivald.

ÜRO hinnangul on põud sundinud sunnitud kodust lahkuma kokku enam kui 275 000 inimest, neist on 84 000 Herātis ning 182 000 Bādghīsi regioonis.

Neli aastat kestnud vihmapuudus on laastanud piirkonna põllumajanduse ning vähendanud tänavu isegi oopiumisaaki kolmandiku jagu võrreldes mulluse rekordilise toodanguga. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles