Kasvuhoonegaaside tase atmosfääris jõudis uuele rekordtasemele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadas Hamiltonis asuva terasetehase korstnad.
Kanadas Hamiltonis asuva terasetehase korstnad. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press / PA Images / Scanpix

ÜRO hoiatas täna, et aeg kliimamuutusi peatada hakkab läbi saama, sest kasvuhoonegaaside kogus atmosfääris on kerkinud uuele rekordilisele tasemele.

«Ilma kiirete CO2 ja teiste kasvuhoonegaaside heidete kärbeteta on kliimamuutustel üha hävitavam ja pöördumatum mõju elule Maal,» ütles Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) peasekretär Petteri Taalas täna tehtud avalduses. «Võimalus midagi muuta on peaaegu kadunud.»

ÜRO meteoroloogiaameti aasta olulisim raport «Kasvuhoonegaaside infoleht» võrdleb kasvuhoonegaaside taset atmosfääris alates 1750. aastast. Tänavune raport käsitleb 2017. aasta andmeid ning selle kohaselt ulatub CO2 tase atmosfääris 405,5 osakeseni miljoni kohta (ppm). Osake miljoni kohta tähendab üht süsihappegaasi molekuli miljoni kõigi õhus leiduvate gaasimolekulide kohta.

2016. aastal oli vastav näitaja 403,3 ppm ja aasta varem 400,1 ppm.

«Viimati oli Maa atmosfääris võrreldaval hulgal CO2 kolm kuni viis miljonit aastat tagasi, kui temperatuur oli kaks-kolm kraadi soojem,» selgitas Taalas.

Teadlastel on usaldusväärseid atmosfääri CO2-sisalduse hinnanguid viimase 800 000 aasta kohta. Andmed on saadud, uurides õhumulle Gröönimaa ja Antarktika jääs.

Fossiilseid materjale uurides on WMO pannud kokku ka umbkaudsed hinnangud CO2 sisalduse muutuste kohta atmosftääris viimase viiel miljonil aastal.

Lisaks CO2’le on ÜRO ameti teatel kasvanud ka metaani, dilämmastikoksiidi ja tugevalt osoonikihti kahjustava CFC-11 gaasi tase.

Kasvuhoonegaaside taset mõjutab eelkõige nende heitekogused, kuid lõpliku kontsentratsiooni määravad protsessid atmosfääris, biosfääris, litosfääris (Maakoore tahkest kivist osa), krüosfääris (jäätunud veega alad) ja ookeanides. Umbes 25 protsenti kogu kasvuhoonegaaside väljalaskest neelavad endasse ookeanid ja biosfäär.

ÜRO Valitsustevahelise Kliimamuutuste Nõukogu (IPCC) teatel tuleks globaalse soojenemise hoidmiseks allpool 1,5 kraadi tasakaalustada uue CO2 atmosfääri lisandumine loodusliku neeldumisele ja uudsete tehnoloogiliste lahendustega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles