Iraagi kurdid hoiatavad ISISe peatse tugevnemise eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi ISISe käest vabastatud Mosul on endiselt varemeis ning kohalikud elanikud ple rahul võitlejate üksusega, kelle Iraagi valitsus on pannud piirkonnas korda pidama.
Aasta tagasi ISISe käest vabastatud Mosul on endiselt varemeis ning kohalikud elanikud ple rahul võitlejate üksusega, kelle Iraagi valitsus on pannud piirkonnas korda pidama. Foto: ZAID AL-OBEIDI / AFP / SCANPIX

Iraagi kurdide armee väitel on terrorirühmitus ISIS tuhast tõusmas ning korraldab parasjagu oma üksusi ümber.

Kurdide sõjaväelise politseiüksuse Zeravani kindralmajor Aziz Weysi Bani ütles Deutsche Wellele, et Iraagi toonase peaministri Haider al-Abadi mullu detsembris esitatud väide, et ISIS on Iraagis täielikult alistatud, on vale.

Kurdi üksused mängisid lahingutes ISISe vastu suurt rolli ning nende ridades sai surma üle 1800 võitleja.

Kurdi üksuste võitleja eelmise aasta oktoobris Mosuli lähistel.
Kurdi üksuste võitleja eelmise aasta oktoobris Mosuli lähistel. Foto: ARI JALAL / REUTERS / Scanpix

Nüüd on Weysi Bani hinnangul taas muretsemiseks põhjust: ISIS on tema väitel jätkuvalt suur oht, seda enam, et ekslikult peetakse rühmitust Iraagis täielikult hävitatuks ning Süürias peaaegu alistatuks.

«Keegi ei mõista ohtu paremini kui meie,» lausus ta, väites, et lisaks suurele kogemustepagasile toetavad tema hinnangut ka usaldusväärsed luureandmed.

Weysi Bani sõnul aitavad ISISe tugevnemisel kaasa poliitilised konfliktid Iraagis. Tema hinnangul on riigis vähemuses olevad sunniidid pettunud valitsuse napis abis nende linnade ülesehitamisele ning on rahulolematud nende piirkondades ametlikult korda pidavate šiiidi võitlejate rühmituse Hashd al-Shaabi tegevusega, mis korraldab aladel inimrööve ja väljapressimisi.

Iraagi armee võttis pikalt kurdide käes olnud alad enda kontrolli alla 2017. oktoobris ning pani võitlejad nende kindlustamise eest vastutama.

«Me ei usalda neid ja nad ei usalda meid piisavalt, et keskenduda ISISele,» selgitas kurdi sõjaväelane. «Ja ISIS kasutab seda vaakumit ära. Neil on palju tunneleid, kus ennast peita. On palju kohti, mida Iraagi armee ei kontrolli ega pole kunagi isegi külastanud.»

Weysi Bani sõnul on ISISel jätkuvalt olemas kõik, mida eluspüsimiseks vaja: raha saavad nad naftamüügist, nende ideoloogia püsib elus konservatiivsete sunnimoselmite seas. Alles on nende plaanide elluviijad ja juhtkond, sest paljud välismaalased ning endised Iraagi sõjaväelased ja luuretöötajad on jätkuvalt pidamas nende eest võitlust Süürias ning leidmata on ISISe juht Abu Bakr al-Baghdadi.

Kurdi sõjaväelase sõnul liiguvad neist paljud ilmselt Iraaki, kui ISIS kaotab Süürias veel territooriumi. «2014. aastal oli neil vaja vaid 500 meest, et vallutada Mosul,» hoiatas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles