Trump kaitses taas Khashoggi mõrva asjus Saudi kroonprintsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump oma Florida residentsis.
Donald Trump oma Florida residentsis. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump rääkis eile vastu Luure Keskagentuuri (CIA) hinnangule, et korralduse tappa ajakirjanik Jamal Khashoggi andis Saudi kroonprints Mohammed bin Salman, kirjutas ajaleht Washington Post.

Presidendi sõnul on CIA-l tunne, et Khashoggi tapmise korralduse andis Mohammed bin Salman, kuid kindlalt nad seda öelda ei osanud. Trump heitis meediale ette, et nad kajastasid CIA seisukohta valesti.

Paljud teist ütlesid, et ta tegi seda. Nad (CIA) ütlesid, et ta võis seda teha. See on suur vahe,» lausus Trump. «Ta (kroonprints) eitab seda raevukalt,» ütlesTrump kroonprintsi kohta. President kordas oma seisukohta, et võibolla ta tegi seda, võibolla mitte.

CIA raportid ei anna lõplikku hinnangut kuritöö toimepanijate kohta vaid esitavad luureteenistuste kogutud fakte. Sellest hoolimata märgiti CIA raportis, et on vägagi tõenäoline, et Salman oli Khashoggi tapmise taga.

«Ma vihkan seda kuritegu. Ma vihkan selle kinni mätsimist. Küll aga ütlen teile järgmist - kroonprints vihkab seda rohkem kui mina, ja nad on selle raevukalt tagasi lükanud,» lisas Trump.

Salman pole näidanud tapmise pärast üles mingit kahetsust, kuigi tapmise teostasid mõned tema lähedastest nõunikest.

Ajakirjanikud küsisid Trumpilt, kes peaks vastutama 2. oktoobril Istanbulis Saudi konsulaadis mõrvatud Khashoggi tapmise eest. Trump keeldus süüd kellelegi asetamast.

Lisaks vihjas Trump, et USA liitlasriigid on süüdi samasuguses käitumises. Trump kuulutas, et kui teistele rakendataks sama standardit nagu viimastel päevadel Saudi Araabiale, siis ei saaks USA kedagi liitlaseks võtta.

Lisaks küsiti Trumpilt, kas ta muretseb, et Saudi Araabia karistamata jätmine saadab maailmale signaali, et võimulolevad inimesed võivad teha, mis tahavad. «Üldsegi mitte,» vastas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles