Vähiga võitlev olümpiavõitja: võib-olla mul polegi nii palju aega, kui arvasin

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kikkan Randall
Kikkan Randall Foto: Instagram / Kikkanimal

Veebruarikuus võidutantsuga USA ajaloo esimest olümpiakulda murdmaasuusatamises tähistanud suusataja Kikkan Randall tähistab nüüd teistsuguseid võite. Viis kuud pärast Pyeongchangi olümpiat sai Randall teada, et tal on rinnavähk. Nüüdseks on tal häid uudiseid - kasvaja on kehast eemaldatud. 

Randall lõpetas pärast Pyeongchangi olümpiat karjääri ning tema elu oli planeeritud. Koos kanadalasest abikaasa Jeffi ja poja Breckiga pidid nad kolima Alaskalt Kanadasse. Töökohtki oli valmis vaadatud. Kuid kõik jäi soiku, kui ühel õhtul köitis vannitoas miski tema kehal Randalli pilku.

«Katsusin oma paremat rinda ning miski tundus väga kõva. Teadsin, et kui midagi tunned, peaksid kohe kontrolli minema. Oli pühapäeva õhtu ning see pani mind muretsema, sest ma teadsin, et ma ei saa mitte midagi enne järgmist päeva teha,» rääkis ta NRK-le.

Siiski ei mallanud ameeriklanna liiga kaua oodata ning ta läks lähedalasuvasse kliinikusse. Arstid käskisid tal rahulik olla, sest ega nõnda noorel, pealegi suurepärases füüsilises vormis inimesel saa suurt häda olla. Siiski viidi ameeriklanna põhjalikele uuringutele.

Viimased tulemused tulid nädalaid hiljem, kui Randall oli koos abikaasaga Rootsis kolleegide Anna Haagi ja Emil Jönssoni pulmas. Et pruutpaari tuju mitte ära rikkuda, hoidis Randall vastused enda teada pulmapeo lõpuni. Siis ta aga murdus. Sportlasel, kel oli tervislik elustiil, oli rinnavähk.

«Alguses ei suutnud ma seda uskuda. Siis tuli frustratsioon, sest ma olin ju kõiki asju, et vähki eemal hoida, teinud. Kuidas see sai juhtuda? Aga selliseid asju ei saagi elus kontrollida,» rääkis Randall.

Nüüdseks on ameeriklanna käinud mitmel operatsioonil ning rääkinud sellest ka väga avameelselt. NRK-le läkitatud kirjas kinnitas ta, et viimane lõikus oli edukas, kasvaja eemaldati ning nüüd algab kiiritusravi. Kuigi ta tunneb suusatamisest puudust, katsub ta olla positiivne. Kui midagi on vaja alistada, siis on see vähk. 

«Võib-olla mul polegi nii palju aega, kui arvasin. Aga ma teen selle ajaga nii palju kui võimalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles