Läti presidendi ultimaatum: erakonnad leidku esmaspäevaks peaminister

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vējonis.
Läti president Raimonds Vējonis. Foto: Eric Feferberg / AFP / Scanpix

Kui erakonnad ei suuda valitsusläbirääkimistel esmaspäevaks, 26. novembriks  leppida kokku peaministrikandidaadis, keda toetaks enamus, siis uut võimalust neile ei anta, ütles Läti president Raimonds Vējonis hommikuses teleusutluses.

President ei varjanud, et tal on plaan B, kuid ei öelnud, milles see seisneb. Vējonis märkis vaid, et parteidele ei pruugi see plaan meeldida. Plaan B ei ole kuidagi seotud seimi laialisaatmisega.

«Andsin tärminiks esmaspäeva. Teatud määral võib öelda, et kuu 26. päev on kriitiline tärmin. Kui erakonnad selleks ajaks kokkuleppele jõuda ei suuda, siis neile seda õigust enam ei anta,» ütles riigipea.

Küsimusele, kas tal endal on Üksmeele suhtes punane joon, vastas president, et loomulikult on seimis esindatud kogu ühiskond ja läbirääkimistel peavad osalema kõik seimi valitud erakonnad, kuid samas peab Läti säilitama euroatlantilise suuna.

Küsimusele, kellest võiks saada peaministrikandidaat, kui erakonnad ei suuda kokkuleppele jõuda, ei vastanud president nimetades nime, vaid andis mõista, et esmajoones kaalub ta mõnda seimiliiget.

Vējonis heitis erakondadele ette, et lubatud elavaid läbirääkimisi ei ole sel nädalal olnud, ja avaldas lootust, et erakonnad suudavad järgijäänud kolme päeva sisukalt kasutada ning tulevad esmaspäeval välja oma ettepanekutega.

Pärast teisipäevasid konsultatsioone erakondadega Vējonis peaministrikandidaati ei nimetanud ja andis erakondadele aega 26. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles