Karl-Artur Korsar: ma olen eurooplane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl-Artur Korsar
Karl-Artur Korsar Foto: Arttu Karvonen, Wuruhi.com

Ülikoolilinnas Tartus üles kasvanuna olen Euroopa Liidu võimaluste toel tänaseks üles ehitanud oma moebrändi. Avatud piirid võimaldavad mul elada, reisida ning teha äri piiride üleselt, mistõttu näengi end eelkõige eurooplasena.

Fakt, et meil on võimalik elada, õppida ja töötada 500 miljoni elanikuga ja niivõrd mitmekesise kultuuriruumiga piirkonnas, ilma et meid piiraksid piirid või bürokraatia – see on suur luksus, mida kipume tihtipeale unustama.

Mida väärtustad sa Euroopa Liidu juures kõige enam?

Tänaseks olen elanud kokku neljas erinevas riigis, millest kolm on olnud Euroopa Liidu liikmesriigid. See oli just Austraalias Sydneys veedetud aastakene, mis pani mind tõeliselt väärtustama Euroopa Liidu olemasolu. Pelgalt fakt, et meil on võimalik elada, õppida ja töötada 500 miljoni elanikuga ja niivõrd mitmekesise kultuuriruumiga piirkonnas, ilma et meid piiraksid piirid või bürokraatia – see on suur luksus, mida kipume tihti unustama.

Euroopa Liidu poolt võimaldatud vabadused annavad meile tohutult võimalusi – neid tuleb lihtsalt märgata ja neist kinni haarata! Meie jaoks on Euroopa Liit ja selle hüved saanud nii iseenesestmõistetavaks, et oleks isegi raske ette kujutada teistsugust eluviisi. Ainuüksi viimase kuu jooksul olen reisinud viies erinevas Euroopa Liidu liikmesriigis ning võin ainult ette kujutada, milline peavalu see oleks, kui iga reisi jaoks tuleks tegeleda bürokraatiaga – vahetada valuutat, osta uus kõnekaart, oodata piirikontrollis või muretseda oma tervisekindlustuse pärast.

Kuidas aitab Euroopa Liit sind sinu töös?

Ma töötan rõivadisainerina ning olen sealjuures spetsialiseerunud kangamustrite loomisele. Paraku aga Eestis puudub võimalus naturaalsetele kangastele mustreid trükkida, siis pean oma teenust sisse ostma Itaaliast või Suurbritanniast, et tagada parim kvaliteet. Õmblustöö omakorda toimub muidugi koduses Eestis, kustkohast me ka oma lõpptoote välja saadame.

See, et kogu tootmisprotsess ning piiriülene transport saab toimuda nii hõlpsalt, on suuresti just tänu Euroopa Liidule. Ühtlasi võimaldab siinne ärikeskkond mul avada pop-up poode nii Kopenhaagenis, Londonis kui ka Berliinis ilma meeletu bürokraatiata, mis muidu on tihtipeale noore disaineri suurim peavalu. Euroopa Liit pakub kindlasti noortele võimalus eneseteostuseks ning lisaks Erasmuse vahetusüliõpilaste programmile on lugematu hulk võimalusi minna praktikale või tööle teistesse liikmesriikidesse ning taotleda toetusi omaenda projektide või ideede realiseerimiseks.

Vähem oluline pole see, et lisaks eneseteostusele töös, äris või õpingutes pakub Euroopa Liit ka tuge ja kaitset vähemustele, seistes nende õiguste eest. Minu jaoks on Euroopa Liit üks suur kogum riikidest, kes jagavad samu väärtusi, mis hindavad indiviidi ning tema väljendusvabadust. Tõsi – hetkel on see riigiti pisut kõikuv, kuid loodan siiralt, et Euroopa Liit on ka tulevikus ühtne ja vaba väärtusruum Hollandist Rumeeniani. Võttes arvesse praegust populismilainet on äärmiselt oluline jääda kindlaks oma väärtustele ja põhimõtetele.

Millisena näed sina Euroopa Liidu tulevikku?

Kui üldse, siis tulevikus tahaksin mina näha veelgi integreeritumat Euroopa Liitu, sest leian, et marurahvuslus ja natsionalism pole lahendus, vaid probleem. Loomulikult olen eestlane, kuid eelkõige identifitseerin end eurooplasena. Tänaseni eksisteerib veel teatav erisus Euroopa Liidu lääne- ja idatiiva riikide hoiakutes ja võimalustes ning see on kindlasti probleem, millega tuleb vaeva näha, aga see on lahendatav läbi Euroopa ühtsuse. Euroopa Liit peaks ka kasvatama oma rolli globaalses plaanis, eriti mis puudutab rändekriisi ja kliimamuutust. Antud hetkel pole Euroopa Liidu riikide avatud hoiak nendes küsimustes ühtne ning selle nimel tulebki tööd teha.

Meil kõigil on asju, mida teeme kirega! Ela ja tööta välismaal, reisi, surfa internetis ja tea oma õigusi Euroopa Liidu kodanikuna Euroopa Liidus. Loe oma võimaluste kohta https://europa.eu/euandme/et

Artikkel ilmub EUANDME kampaania raames, mida rahastab Euroopa Komisjon. Selle artikli autor väljendab oma mõtteid ning ta ei ole saanud oma arvamuse avaldamise eest tasu.

Copy
Tagasi üles