Hispaania peaminister ähvardas EL-i tippkohtumise ärajäämisega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltar.
Gibraltar. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

Hispaania peaminister Pedro Sánchez hoiatas reedel, et kui Brexiti kõnelustel Gibraltari küsimusele eelnevalt lahendust ei leita, siis pühapäevale kavandatud Euroopa Liidu tippkohtumist «suure tõenäosusega» ei tule.

Madrid nõuab hääleõigust Suurbritanniale kuuluva Gibraltari Brexiti-järgse staatuse küsimuses ja selle sätestamist kas Ühendkuningriigi lahkumisleppes või sellele lisatavas poliitilises deklaratsioonis.

Hispaania valitsus on ähvardanud mõlemad dokumendid blokeerida, kui ta oma tahtmist ei saa.

«Kui ei ole kokkulepet» Gibraltari kohta, ütles Sánchez Kuubas pressikonverentsil, siis «suure tõenäosusega Euroopa Ülemkogu» tippkohtumist ei tule.

EL korraldab pühapäeval Brüsselis erakorralise tippkohtumise, et arutada ja kinnitada nii lahkumislepe kui ka sellele lisatav deklaratsioon edasistest suhetest. Seejärel vajavad mõlemad dokumendid Briti parlamendi ja Euroopa Parlamendi heakskiitu.

Kuigi Hispaanial ei ole tegelikult lahkumisleppe üle vetoõigust, sest seda ei pea ühehäälselt heaks kiitma, võib riik takistada võimaliku EL-Suurbritannia vabakaubandusleppe sõlmimist, mis vajaks kõigi liikmesriikide heakskiitu.

Madrid on nõuelnud 1713. aastal Utrechti rahulepinguga Suurbritannia koosseisu läinud Gibraltarit endale pikka aega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles