Pildid ja videod: Prantsuse valitsuse andmeil oli kütuseprotestides osalejaid 81 000 (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Julgeolekuvõimud kasutasid Pariisis pisargaasi ja veekahureid meeleavaldajate vastu, kes püüdsid murda läbi politseitõkke.

Laupäeval jätkusid Prantsusmaa pealinnas nädala eest alanud meeleavaldused, mille käigus protestitakse kütusemaksude tõusu ja laiemalt ebavõrdsuse vastu. Pariisi peatänavale kogunes juba hommikul tuhandeid meeleavaldajaid.

Meeleavaldajad nimetavad end kollavestideks, sest Prantsusmaal peab igal autojuhil olema hädaolukorra tarbeks autos helkurvest.

Laupäeval tuli praeguste andmete kohaselt meelt avaldama kokku ligi 81 000 inimest, mis on umbes kolmandik läinud nädalasest arvust, teatas siseministeerium.

Kollavestidest umbes 8000 kogunesid Pariisi, kus nad kähmlesid politseiga, kes kasutas Champs-Élysées'l nende vastu pisargaasi ja veekahureid. 

Sotsiaalmeedias ringlevad videod protestidest, kus politsei meeleavaldajate vastu ka pisargaasi ja veekahurid käiku lasi.

Ministeeriumi andmeil peeti kogu riigis kinni 35 meeleavaldajat, neist 18 pealinnas. Viga sai kaheksa inimest, sealhulgas kaks politseinikku. Möödunud laupäeval oli vigastatuid 106.

Guardiani andmetel on seni protestides surnud kaks ja viga saanud üle 530 inimese. 

Prantsusmaa siseminister Christophe Castaner rääkis ERRi teatel, et Pariisis arenevad sündmused Marine Le Peni pärast, kes kutsus meeleavaldajaid minema Champs-Èlysées'le. «Näeme, et ultraparemäärmuslased on hoos ja proovivad Champs-Èlysées'le ehitada barrikaade,» ütles siseminister. «Meie korrakaitsjad oskasid täpselt seda olukorda hinnata ning kõrvaldasid tasapisi iga takistuse. Julgeolekujõud liiguvad edasi meetmetega, mis aitavad vältida vigastuse tekkimist, sealhulgas veekahurit ja pisargaasi. See annab võimaluse tagasi suruda ründajaid, neid mässajaid,» lisas ta.

Kütuseaktsiis on osa president Emmanuel Macroni strateegiast fossiilkütusest loobumiseks. Paljude autojuhtide arvates näitab see aga järjekordselt, et president on eluvõõras ega tea midagi inimeste igapäevastest toimetulekuraskustest.

Kui analüütikute hinnangul teeb president majanduse liberaliseerimisel õigeid käike, siis inimeste usk Macroni ambitsioonikatesse lubadustesse on muutumas pettumuseks.

«Mu pensionäridest vanemad ei suuda ots-otsaga kokku tulla, seega peavad nad töötama lendlehtede jagajatena. Valitsus ei kuula. Minu jaoks on Macron rikaste president, kes vähendab jõukate makse ja eirab kõiki ülejäänuid,» ütles 31-aastane meeleavaldaja.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles