Iraan kutsus moslemeid USA vastu ühinema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani täna Teheranis toimunud konverentsil.
Iraani president Hassan Rouhani täna Teheranis toimunud konverentsil. Foto: HO / AFP / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani kutsus täna kõiki maailma moslemeid üles ühinema Ameerika Ühendriikide vastu, kirjutas uudisteagentuur AFP.

USA ja Iraani suhted on pingelised seoses Ühendriikide presidendi Donald Trumpi otsusega hüljata Iraani ja suurriikide vahel 2015. aastal sõlmitud võtmetähtsusega tuumalepe ning taaskehtestada Teheranile karmid ühepoolsed sanktsioonid. 

«See, mida Ameerika Ühendriigid [Lähis-Idast] tahavad, on orjastamine,» ütles Rouhani täna Iraani pealinnas Teheranis toimunud islami ühtsuse konverentsil, mistõttu peaksid moslemid ühinema Ameerika Ühendriikide ja Iisraeli vastu. Seejuures viimast nimetas president piirkonna vähkkasvajaks.

President kutsus USA vastu ühinema ka šiiitliku Iraani sunniitlikku rivaali Saudi Araabiat, kellel soovitab lõpetada sõltuvuse solvavast Ühendriikide sõjalisest abist.

«Oleme valmis iga hinna eest kaitsma Saudi Araabia elanike huve terrorismi ja ülijõudude vastu,» sõnas Rouhani. «Me ei küsi selle eest 450 miljardit dollarit ega solva teid.»

Iraani üleskutse Saudi Araabiale on mõnevõrra üllatav, sest kahe riigi omavahelised suhted on olnud viimastel aastatel pingelised.

Nimelt katkestas Ar-Riyad diplomaatilised suhted Teheraniga 2016. aasta jaanuaris pärast seda, kui protestijad Saudi Araabia diplomaatilisi esindusi ründasid. Meeleavaldajate meelepaha oli põhjustanud väljapaistva islamiõpetlase hukkamine Saudi Araabias. Saudid süüdistavad Teherani šiiade protesti õhutamise Pärsia lahe riikides ning kahe riigi valitsused toetavad eri pooli Süüria ja Jeemeni kodusõjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles