BLOGI. Porošenko lõpetas sõjaseisukorra (302)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina reservväelased.
Ukraina reservväelased. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix
  • Venemaa ründas 25. novembril Ukraina mereväe aluseid.
  • Ukraina kinnitusel sai konfliktis viga kuus Ukraina sõdurit, hõivati kolm laeva.
  • Ukraina kehtestas mitmes oblastis 30 päevaks sõjaseisukorra.
  • Laevade komandörid viidi Moskva vanglasse.

Vene väed avasid 25. novembril Kertši väinas Ukraina laevade vastu tule ning hõivasid hiljem kolm Ukraina alust. Kümnes Ukraina oblastis kehtestati seejärel sõjaseisukord. President Petro Porošenko lõpetas sõjaseisukorra 26. detsembril.

Venemaa sulges läbipääsu Krimmi silla alt, blokeerides sellega Ukraina laevade liikumise läbi Kertši väina.
Venemaa sulges läbipääsu Krimmi silla alt, blokeerides sellega Ukraina laevade liikumise läbi Kertši väina. Foto: PAVEL REBROV / REUTERS

25. novembril rünnati Ukraina soomustatud suurtükikaatreid Berdjansk ja Nikopol, mis said tabamuse ning seiskusid. Seisma jäi ka puksiir Janõ Kapu. Enne seda teatasid Ukraina mereväe ametiisikud avalduses, et Vene alused avasid tule Ukraina mereväe laevade pihta. Viga sai kuus Ukraina mereväelast ning vangi langes 24. 

Vahejuhtum leidis aset, kui kolm laeva suundusid läbi Aasovi mere Mariupoli sadama suunas. Vene piirivalvelaev Don rammis üht Ukraina mereväe puksiirlaeva ning põhjustas laeva mootorile, välisküljele ja kaitsepiirdele vigastusi. Ukraina nimetas vahejuhtumit Vene laevade poolt avalikult toimepandud agresiivseks tegevuseks Ukraina mereväe laevade vastu.

Venemaa süüdistas Kiievit ebaseaduslikult enda vetesse sisenemises ja tahtlikult konflikti õhutamises. Vene poole väitel oli vetesse sisenemise näol tegemist Ukraina katsega luua piirkonnas konflikt. Ukraina kinnitas, et andis Venemaale varem teada, et Mariupolisse suundumisel kasutatakse antud marsruuti. 

Venemaa süüdistas varem kolme Ukraina laeva ebaseaduslikult Venemaa vetesse tungimises.
Venemaa süüdistas varem kolme Ukraina laeva ebaseaduslikult Venemaa vetesse tungimises. Foto: TASS / TASS / Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko kuulutas rünnakule järgnenud päeval ehk 26. novembril välja 30 päeva kestva sõjaseisukorra kümnes Ukraina oblastis. Samuti on riigipea otsinud toetust lääneriikidelt ning palunud NATO-l suurendada oma kohalolekut Mustal merel.  

Kommentaarid (302)
Copy
Tagasi üles