EL ja NATO kutsusid Venemaad deeskaleerima olukorda Kertši väinas (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit ja NATO kutsusid pühapäeval Venemaad üles taastama laevade vaba läbipääsu Kertši väinast ning deeskaleerima olukorda. 

«Pinge Aasovi merel ja Kertši väinas kasvas täna märgatavalt pärast intsidenti Vene ja Ukraina sõjalaevade vahel .... Me ootame, et Venemaa taastab vaba läbipääsu Kertši väinast, ning ärgitame kõiki tegutsema äärmiselt vaoshoitult, et viivitamatult deeskaleerida olukorda,» on öeldud ELi-i välisteenistuse avalduses. 

EL märkis, et ebaseaduslik Kertši silla rajamine samaaegselt Aasovi mere militariseerimisega on viinud sõjalaevade liikluse karmimale kontrollile Kertši väinas. 

«Euroopa Liit ootab, et Venemaa lõpetab kontrollid viivitamatult,» lisati avalduses. 

NATO kutsus oma avalduses samuti üles vaoshoitusele ja olukorra deeskaleerimisele. «Me ärgitame Venemaad tagama vastavalt rahvusvahelisele õigusele takistamatut ligipääsu Ukraina sadamatele Aasovi meres,» kirjutas alliansi pressiesindaja Oana Lungescu Twitteris.

Ta rõhutas, et NATO toetab täielikult Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust, sealhulgas õigust laevaliiklusele omaenda territoriaalvetes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles