Slovakkia ei ühine ÜRO ränderaamistikuga (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Peter Pellegrini.
Slovakkia peaminister Peter Pellegrini. Foto: Reuters / Scanpix

Slovakkia teatas pühapäeval, et ühine järgmisel kuul vastu võetava ÜRO ränderaamistikuga, millest keeldumisest on juba teatanud mitu Euroopa riiki ning USA ja Austraalia

Vasakpoolne peaminister Peter Pellegrini ütles pühapäeval Brüsselis, et Slovakkia ei toeta "seda ÜRO pakti Marrakechis mingil viisil ega nõustu sellega". 

"Slovakkia ei ole nõus, et pole vahet seadusliku ja ebaseadusliku rände vahel. Me peame majanduslikku migratsiooni ebaseaduslikuks, kahjulikuks ja julgeolekut ohustavaks", märkis ta. 

Peaminister lisas, et kui ükskõik millise Slovakkia esindaja osalus tähendab automaatselt ühinemist Marrakechi protokilliga, siis ei esinda keegi, sealhulgas ka (välis)minister (Miroslav Lajčák) Marrakechis Slovakkiat. 

ÜRO pakti toetav Lajčák on öelnud, et paneb ameti maha, kui Slovakkia otsustab dokumenti mitte toetada. Kuid Pellegrini märkis pühapäeval, et loodab ministrit veenda ametisse jääma. 

ÜRO ränderaamistikus (UN Global Compact for Migration) jõuti kokkuleppele juulis pärast 18 kuud peetud läbirääkimisi ning see peaks heakskiidu saama järgmisel kuul Marokos.

Raamistik sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust.

Selle on juba tagasi lükanud USA, Ungari, Austria, Tšehhi, Poola ja Austraalia. Ka Bulgaaria on teatanud oma vastuseisust. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles