USA päritolu investeerimisärimehe survel tõusis rahapesu fookusesse nii Eestis kui Taanis.

Bill Browderil oli tegus aasta. Just tema peale keeratud surve sundis Eesti ja Taani ametivõimud rahapesu puudutavaid kriminaaluurimisi alustama. Mais elas Browder üle šoki, kui Hispaania politsei surus mehe ootamatult autosse – põhjuseks Venemaa poolt Interpoli sisse antud rahvusvaheline vahistamiskäsk. Ehkki sel korral Browder vabastati, hõljub vahistamisoht tema pea kohal jätkuvalt ning sunnib äärmiselt ettevaatlikuks  reisikavade koostamisel.

Ja nagu eelnevast veel vähe oleks, võttis Venemaa president Vladimir Putin isiklikult suvel Helsingis toimunud kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga üles Browderi teema. Putin avaldas valmisolekut lubada ameeriklastel küsitleda 12 Venemaa luurajat, keda USA süüdistab valimistesse sekkumises. Kui ainult vastutasuks antaks venelastele välja Bill Browder. Novembris teatas Venemaa, et Browderi vastu alustati uus kriminaalasi. Seekord süüdistatakse teda oma advokaadi Sergei Magnitski tapmise korraldamises. Olgugi et Magnitski suri Venemaa vanglas pärast seda, kui sealse režiimi ametnikud olid teda jõhkralt peksnud ja jätnud ilma arstiabist.

Uus süüdistus on seda absurdsem, et just Magnitski tapmise korraldajatele kättemaksmise võttis Browder oma elu ülesandeks ning selle õigluse jalule seadmine on teda jonnakalt kannustanud kõikide aastate vältel.

Seda jonnakust on oma nahal kõige ehedamalt tundnud Eesti prokurörid, kes aastate jooksul suhtusid Browderi ette laotud tõenditesse – mille järgi Magnitski surma põhjuseks olnud 230 miljonit USA dollarit pesti muuhulgas läbi Danske panga Eesti haru – umbusklikult. Kriminaalmenetlus küll alustati, ent sisuliselt seisis see riiulil. Seejärel lõpetati. Browder vaidlustas nii palju kui võimalik, ent tema argumente ei kuulatud.

Kuni sel suvel valis ta uue taktika. Browderi viimane kaebus kriminaalmenetluse alustamiseks tõi nimeliselt välja 26 Danske Banki Eesti filiaali töötajat eesotsas panga pikaaegse juhi Aivar Rehega. Kaebuse sisu oli lihtne: Eesti pangatöötajad tegutsesid teadlikult ja organiseeritult ning omakasust lähtudes, et võimaldada läbi panga sadade miljonite eurode väärtuses musta raha liikumist.

Küllap mängis oma osa ka kaasnenud meediakajastus ning prokuratuur alustaski uut kriminaalmenetlust. Septembris liideti selle juurde ka Danske Banki enda esitatud avaldus kaheksa töötaja suhtes. Eesti prokuratuur on lubanud kiiret ja täpselt sihitud menetlust. Tulemustest kuuleme arvatavasti juba uue aasta esimestel kuudel.