Rein Lang: personaalne vastutus on taandumas solidaarse vastutuse ees

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna liige Rein Lang.
Reformierakonna liige Rein Lang. Foto: Sander Ilvest

Isiklik vastutus oma tegevuse eest on taandumas solidaarse vastutuse eest ja see on halb, ütles reformierakondlane ja konsultant Rein Lang esmaspäeval raadio Kuku saates «Olukorrast ajakirjanduses», pidades silmas ajakirjaniku isikliku vastutuse olulisust väljaande vastutuse kõrval.

«Ma märkan õudusega Eestis kasvavat trendi, kus kõikjal tahetakse tekitada solidaarset vastutust, mitte personaalset vastutust. Et õhtul tõmbab riik sulle teki peale ja hommikul tõmbab teki pealt ära,» rääkis Lang. Ta lisas, et iga amet, millega saab mõjutada kellegi saatust, eeldab vastutust ja nendel ametitel töötavatel inimestel lasub hoolsuskohustus. «Kui ajakirjanik paneb loole oma nime alla, saades sellega teatud tunnustuse, siis lasub tal ka hoolsuskohustus,» sõnas Lang.

«Kollektiivne solidaarse vastutuse ülekaalus olemine üksikisiku vastutuse ees on tee tagasi Nõukogude Liitu. Nõukogude Liidu suurim häda oligi selles, et ei olnud üksikisiku vastutust, vaid vastutas kogu brigaad ja kogu ühiskond,» märkis Lang. «Olen palju kuulnud, et on sellised elualad nagu arstid ja veel keegi, kes ei peagi vastutama. Sellega mina ei saa nõustuda,» lisas ta.

Saatejuht Väino Koorberg avaldas arvamust, et kui ajakirjaniku vastu minnakse õigust nõudma kohtust, siis see tendents «jahutab ajakirjandust».

«See võib panna ajakirjaniku loobuma keeruliste teemade käsitlemisest. Meil ei ole kellelegi vaja julgusetut ajakirjanikku ning ajakirjanik vastutab ka oma tööandja ees,» ütles Koorberg. Ta soovitas kohtusse pöördumise eel või selle asemel võtta ühendust toimetusega või esitada kaebus pressinõukogusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles