Varoufakis kandideerib europarlamendi valimistel Kreeka asemel Saksamaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yanis Varoufakis eile Berliinis partei Demokratie In Europa kogunemisel.
Yanis Varoufakis eile Berliinis partei Demokratie In Europa kogunemisel. Foto: PAUL ZINKEN / AFP / SCANPIX

Kreeka endine rahandusminister Yanis Varoufakis kandideerib tuleval kevadel peetavatel Euroopa Parlamendi valimistel Saksamaal, teatas tema asutatud poliitiline liikumine.

Kasinusmeetmete vastane Varoufakis on Saksamaal partei Demokratie In Europa esinumber. Saksa erakond kuulub Varoufakise asutatud üleeuroopalisse liikumisse DiEM25.

Kuigi Kreeka eksminister pole Saksa kodanik, on tal nii enda kui ka oma partei kinnitusel õigus Saksamaal kandideerida, kuna ta on Euroopa Liidu kodanik, kellel on Saksamaal registreeritud elukoht.

57-aastane majandusprofessor lubas eile tehtud avalduses, et tema partei pakub Euroopale uut rohelist kurssi: realistlikku, usutavat, ratsionaalset ja kohe rakendatavat poliitilist plaani kogu Euroopale.

Partei kampaaniaprogrammi kohaselt soovivad nad keelustada maksuparadiisid Euroopa Liidus ning panna väljaspool ühendust asuvad sarnased piirkonna nn musta nimekirja.

Lisaks taotlevad nad euroliidu eelarve ümbervaatamist nii, et sellega rahastataks rohelise infrastruktuuri ehitamist, vaesusega võitlemist ja sisserändajate integreerimist. Eelarvet täidetaks DiEM25 nägemuses süsinikuheitmete ja finantstehingute maksustamisega.

Olles Kreeka rahandusminister, oli Varoufakis teravalt vastu Saksa kantsleri Angela Merkeli abiprogrammile, mis nõudis Kreekalt vastutasuks kasinusmeetmeid. Samas on ta tunnustanud Saksamaad migrantidele ukse avatuna hoidmise eest.

Varoufakis asutas liikumise DiEM25 2016. aastal. Nimi on lühend sõnadest Liikumine Demokraatia nimel Euroopas aastaks 2025.

Liikumise tuntumate toetajate sekka kuuluvad Kanada ajakirjanik Naomi Klein, USA mõtleja Noam Chomsky ja Briti muusik Brian Eno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles