Äralennu päeva hommikul, enne lennukisse astumist, et pikkadeks kuudeks võõrasse riiki minna, arutab missioonisõdur oma peas, kui kiirelt see aeg võiks minna ja meenutab eelmisi missioone. Ühelt poolt tahaks juba kohal olla, aga teisalt tahaks juba kodus tagasi olla.

Laual on munapuder, kohv ja krõbinad – just nagu täiesti tavalisel hommikul. Kuid kui pereisa lendab paari tunni pärast neljaks kuuks Malisse missioonile, on see hommik kõike muud kui tavaline.
Laual on munapuder, kohv ja krõbinad – just nagu täiesti tavalisel hommikul. Kuid kui pereisa lendab paari tunni pärast neljaks kuuks Malisse missioonile, on see hommik kõike muud kui tavaline. Foto: Erik Tikan

Sõdur ärkab, sööb ja peseb samamoodi nagu igal teisel päeval, ent imelik, rahutu tunne päeva edenedes üha kasvab. Mõneti tundub toimuv lausa uskumatu – kas tõesti lähen nüüd kohta, millega olen seni tuttav ainult arvutiekraani kaudu? Täna olen siin Eestis, kus kõik on kodune. Kuid homme samal ajal olen teisel pool maakera, kus teistsugused on nii inimesed, keel, kombed kui ka ilm ning isegi õhk lõhnab teistmoodi. 

Nii särk kui ka selle kandja kohtusid viimati aastal 2013 Afganistanis Helmandi provintsis.
Nii särk kui ka selle kandja kohtusid viimati aastal 2013 Afganistanis Helmandi provintsis. Foto: Erik Tikan
Enne koduukse sulgemist jätab Tõnis hüvasti oma prantsuse buldogiga.
Enne koduukse sulgemist jätab Tõnis hüvasti oma prantsuse buldogiga. Foto: Erik Tikan

Reaalsus jõuab päriselt kohale alles lennujaamas, kus meeste nägudelt on kerge välja lugeda, kes on varem missioonil käinud ja kes mitte. Emotsioonid löövad lakke hetkel, mil enne äralendu viimast korda omakseid kallistatakse. See on hetk, mis võtab silma märjaks kõigil asjaosalistel.

Lennujaama saabunud veoauto kastist võetakse kaasa viimased kotid. Kuna missioonile minnakse regulaarlendudega, peab iga mees oma asjad ise kaasa võtma.
Lennujaama saabunud veoauto kastist võetakse kaasa viimased kotid. Kuna missioonile minnakse regulaarlendudega, peab iga mees oma asjad ise kaasa võtma. Foto: Erik Tikan
Terve päev kogunenud emotsioonid pääsevad valla just viimasel hetkel enne lennukile astumist.
Terve päev kogunenud emotsioonid pääsevad valla just viimasel hetkel enne lennukile astumist. Foto: Erik Tikan
Foto: Erik Tikan

Erik Tikan käis 2015. aastal jalaväekompanii Estcoy-16 koosseisus Afganistanis.

Kommentaarid (2)
Copy