Postimees 1939. aastal: konflikt Soome-Nõukogude piiril

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdurid Talvesõjas.
Soome sõdurid Talvesõjas. Foto: SCANPIX

Leningradi sõjaväeringkonna staap teatab, et pühapäeval, 26. novembril kl. 15.45 avati Soome territooriumilt ootamata suurtükituli Nõukogude Liidu väeosadele, kes asuvad 1 km loode pool Mainilast. Soomlased tulistasid 7 suurtükipauku. 3 punaarmee sõdurit ja üks allohvitser said surma, kuna haavata said 7 punaarmee sõdurit, 1 allohvitser ja 1 alamleitnant.

Leningradi sõjaväeringkonna staabi 1. osakonna juht kolonel Tihhomirov on saadetud koha peale juurdluse toimetamiseks.

Vahejuhtum on sündmuse piirkonnas viibivates väeosades tekitanud suurt pahameelt.

Moskvast teatab Havas: Nõukogude Liidu rahvakomissaride nõukogu esimees ja väliskomissar Molotov andis Soome saadikule Moskvas üle kirja, milles nõutakse, et Soome valitsus tõmbaks oma väeosad kohe piirilt 25 km kaugusele.

Helsingist teatatakse: Nagu ametlikult teatatakse, on Soome ametivõimud uurinud agentuur TASS-i poolt levitatud sõnumit kirjeldatud vahejuhtumi asjas ja on konstateerinud, et mingisugust tulistamist Soome poolelt ei ole olnud. Küll on aga piiri taga asuvad Nõukogude Liidu väeosad nimetatud ajal teinud omal poolel õppelaskmisi granaadiheitjatega. 27.11.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles