Määramata staatus: Aasovi merel pole piiri, aga on pidevalt olnud Vene omavoli (2)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina piirivalvekaater Mariupolis.
Ukraina piirivalvekaater Mariupolis. Foto: Jaanus Piirsalu

Aasovi merel toimuva traagika on Ukraina jaoks selles, et Ukraina ise andis Venemaale omal ajal Aasovi merel toimetamiseks sedavõrd suured õigused. 

«Teoreetiliselt Venemaa ei riku praegu mingit (riikidevahelist) kokkulepet ega rahvusvahelist konventsiooni,» nentis Mariupoli sadamaülem Igor Barskii.

2003. aastal sattusid Venemaa ja Ukraina päris teravasse konflikti keset Kertši väina asuva väikese Tuzla saare pärast. Tulemusena sõlmisid Ukraina ja Venemaa Aasovi mere ühiseks kasutamiseks lepingu, mis tunnistas selle kahe riigi vaheliseks sisemereks, kus ei kehti ÜRO mereõiguse konventsioon.

Sisuliselt on selle lepingu järgi Aasovi meri täna täielikult Venemaa kontrolli all. Venemaal on õigus vabalt liikuda kõikjal Aasovi merel ning vabalt kinni pidada kõiki laevu, mis lähevad-tulevad Ukraina suunas.

Samasugune õigus peatada ja kontrollida näiteks Venemaa sadamatesse suunduvaid laevu on ka Ukrainal, kuid jäädes jõu poolest Vene piirivalve- ja sõjalaevadele selgelt alla, pole nad seda teinud.

Ainukese piiranguna kehtib Venemaa sõja- ja piirivalvelaevadele Aasovi meres see, et nad ei tohi siseneda Ukraina sadamatesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles