Lennujaamas saab kuulata Eesti muusikat

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor avas Tallinna Lennujaamas Eesti muusika kuulamise nurga.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) avas Tallinna Lennujaamas muusika kuulamise nurga 26. novembril, kui EFK, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste saabuvad tagasi Eestisse Varssavist, kus antakse Eesti 100. sünnipäeva raames viimane väliskontsert.

Muusikanurk asub lennujaama kinnisel alal kohvikus KOHVer Cafe, kus paigaldati külastajatele kasutamiseks tahvelarvutid, millest saab kuulata EFK plaate. Valikus on rahvusvaheliselt edukateks osutunud salvestised Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Tõnu Kõrvitsa, Galina Grigorjeva ja teiste heliloojate teostega, millest mitmed on võitnud Grammy, Gramophone’i, Diapason d’Or’i jt auhindu.

Meie kodune lennujaam on sageli külaliste jaoks esimene ja viimane kokkupuutepunkt Eestiga. Seetõttu on tore, kui siin mõnusalt oma lendu oodates saab nautida heas esituses väärt Eesti muusikat, mis kuulajat kõnetades ta loodetavasti taas varsti meie kodumaale tagasi toob,» ütles EFK juht Esper Linnamägi.

Muusikanurga avamisega lõpetatakse ühtlasi tihe kontserdireiside periood. Viimased väliskontserdid antakse koos Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljustega 23. novembril Liszti-nimelises muusikaakadeemias Budapestis ning 25. novembril Johannes Paulus II muuseumis Varssavis, kus tuleb ettekandele Arvo Pärdi looming. Kokku andis EFK 2018. aasta jooksul 18 kontserti 9 välisriigis.

On sümboolne, et avades muusikanurga, paneme punkti ühtlasi Eesti 100. sünnipäeva tähistavate edukate kontsertide seeriale. Täname partnereid selle teostumise eest,» lisab Linnamägi.

Riigikantselei EV100 rahvusvahelise programmi juhi Jorma Sarve sõnul on Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri muusikud avanud Eesti jaoks sel aastal mitmed märgilise tähendusega uksed.

«Kui välisriikides toimuva programmi kavandamist alustasime, oli üks esimesi küsimusi, kas ja kuidas õnnestub koostöö Eesti tippkollektiividega. Täna võime öelda, et juba varem maailmas kõrgelt hinnatud kooslus Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri näol astus üles oma tuntud headuses ning meil õnnestus Eestile sõpru juurde võita nii siin- kui ka sealpool ookeani. Eredalt jäävad meelde aasta avanud kontserdid Arvo Pärdi festivalil Brüsselis, kus purustati publikurekordeid ning tähendusrikas ülesastumine Pariisi Filharmoonias, kui nimetada vaid mõnda paljudest kontserdiõhtutest. Soovime koori ja orkestri muusikuid, dirigente ning taustajõude omalt poolt väga tänada ning loodame, et ka järgnevatel aastatel jätkub rahvusvaheline tegevus sama hoogsalt,» sõnas Sarv.

Muusikanurga avamisest võtsid osa Piret Mürk-Dubout (Tallinna Lennujaama juhatuse esimees), Esper Linnamägi (SA EFK juhatuse liige) ja Jorma Sarv (EV100 rahvusvahelise programmi juht).

Muusikalise tervitusega esines Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel, kes saabus koos Tallinna Kammerorkestriga Eestisse samal päeval Varssavist, kus anti Eesti 100. sünnipäeva raames viimane väliskontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles