Venemaa eksminister: majanduskasv on nagu pärast Teist maailmasõda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin.
Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin. Foto: SCANPIX

Vene kontrollikoja juht Aleksei Kudrin leidis, et majanduskasvu järgi otsustades on Vene majandust tabanud esimest korda pärast Teist maailmasõda tõsine seisak.

«Üldse tahan öelda, et Teisest maailmasõjast saadik ei ole Vene ajaloos olnud aega, kus majanduskasv püsiks üle kümne aasta ühe protsendi juures, ei. Oleme tegelikult vajunud sellisesse seisakuauku, tõsisesse,» ütles Kudrin teisipäeval majandusülikooli foorumil.  

«Ja tänane üldine kasvupotentsiaal, isegi neil edukatel aastatel, mis annavad meie majandusele väikese kasvutempo, on kõigest 1,6-1,8 protsenti. Tänavu saab see tõenäoliselt olema umbes 1,6 protsenti, ametlikust prognoosist vähem,» lisas ta.

Kudrin meenutas, et valitsus alandas äsja majanduse kasvuprognoosi 2,1 protsendilt 1,8-le, kuid «tuleb veel vähem».

«Arvestades seejuures, et nafta hind on kaks korda suurenenud, sealhulgas nafta hind, mis on alati olnud meie majanduse ajamiks, kasvab, isegi see ei peata kasvutempo edasist aeglustumist,» ütles riigi pearaamatupidaja.

Neis oludes, märkis ta. «on selge, et majandus vajab muid ajameid». Tema sõnutsi käis eelmise presidenditsükli ajal 2012. aastal suur arutelu uue majandusmudeli rajamise üle. «Seda ei juhtunud,» tõdes Kudrin.

Pärast täpsustas Kudrin Twitteris, et oli unustanud veel ühe majanduse seisakuperioodi, mis eelnes praegusele.

«Pärast Teist maailmasõda ei ole Venemaal olnud nii pikka majandusseisakut - välja arvatud 1990-98. aasta, kui NSV Liidu ja plaanimajanduse lagunemise ning nafta hinna languse järel SKP tõsiselt kukkus,» kirjutas Kudrin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles