Politsei ei algatanud EKRE avalduse alusel Tarandi tegevuse uurimiseks kriminaalmenetlust (29)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand saab EKRE meeleavaldusel peksa.
Indrek Tarand saab EKRE meeleavaldusel peksa. Foto: Pilt videost

Politsei hinnangul ei püüdnud europarlamandi saadik Indrek Tarand esmaspäeval riigikogu ees Konservatiivse Rahvaerakonna meeleavaldusel takistada avaliku koosoleku pidamist ja sel põhjusel ei ole alust kriminaalmenetluse alustamiseks.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esindaja tegi politseile eile avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks karistusseadustiku paragrahvi 158 lõige 1 alusel, mis käsitleb seaduslikult korraldatud avaliku koosoleku takistamist ja laialiajamist vägivallaga.

Politsei on avalduses esitatud asjaolusid hinnanud ning leidnud, et kriminaalmenetluse alustamiseks puudub alus. Avaliku koosoleku takistamisena saab käsitleda tegevust, mis on suunatud kas koosoleku ärajäämisele või selle pidamise mõjutamisele selliselt, et jääks saavutamata koosoleku meelsuse kujundamine või väljendamine.

«Indrek Tarandi tegevuse eesmärk ei olnud koosoleku laiali ajamine, vaid oma sõnavõtuga sai temast pigem koosolekul osaleja. Koosoleku takistamine ning selle segamine ei ole üks ja sama. Eesti põhiseaduse kohaselt on kõigil õigus oma arvamust avaldada. Võime seada küsimuse alla, kas taoline käitumine antud olukorras oli kohane, kuid süüteo ilminguid selles tegevuses ei esine,» selgitas Kesklinna politseijaoskonna juht Kaido Saarniit.

Politseile laekunud avalduses heidab koosolekut korraldanud erakonna esindaja ette, et vahejuhtumi käigus lõhuti erakonnale kuuluv mikrofon. «Kuna mikrofon kisuti Indrek Tarandi käest ära, siis ei saa talle ette heita asja rikkumist ning tegu ei olnud mikrofoni tahtliku kahjustamisega,» lisas Saarniit.

«Olukorras, kus on oht, et verbaalne konflikt eskaleerub füüsiliseks, julgustame inimesi alati kutsuma appi korrakaitsjad,» lisas jaoskonna juht.

Avaldajale on vastav määrus menetluse mittealustamise kohta edastatud ning selgitatud, et juhul, kui avaldaja pole menetlusotsusega nõus, võib ta pöörduda kümne päeva jooksul prokuratuuri poole.

Politsei alustas koos Põhja ringkonnaprokuratuuriga eile kriminaalmenetlust avaliku korra rasket rikkumist käsitleva paragrahvi alusel.

«Riigikogu ees toimunud meeleavaldusel tekkis füüsiline konflikt ning politseinikud kuulasid kannatanuna üle Indrek Tarandi. Sündmuskohal väideti, et ta võib olla alkoholijoobes. Korrakaitsjad kontrollisid tema joovet ning mees oli kaine. Edasise uurimise eesmärk on selgitada välja kõik juhtunu täpsemad asjaolud,» ütles Saarniit eile.

EKRE eilne pikett riigikogu ees muutus vägivaldseks, kui lavale roninud ja mikrofoni haaranud europarlamendi saadik Indrek Tarand lükati jõuga lavalt maha. Postimehe fotograafi tehtud videost on näha, et meeleavaldusel osalejad lõid põlvili kukkunud Tarandit vähemalt kaks korda jalaga tagumikku.

Indrek Tarand ühtegi erakonda ei kuulu, kuid ta on teatanud, et kandideerib riigikogu valimistel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles