Trump: USA keskpank on suurem oht USA majanduskasvule kui Hiina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga juht Jerome Powell.
USA keskpanga juht Jerome Powell. Foto: Reuters / Scanpix.

USA presidendi Donald Trumpi hinnangul on USA keskpanga poliitika suurem oht USA majanduskasvule kui kaubandusvaidlus Hiinaga.

"Arvan, et keskpank on palju suurem probleem kui Hiina," ütles Trump teisipäeval lehele Washington Post.

Trump lisas, et "pole isegi pisut rahul" keskpanga juhi Jerome Powelliga.

Powelli käe all on keskpank tänavu tõstnud olulist laenuintressi määra kolm korda, et tasakaalustada tööhõivet ja inflatsiooni.

Trump ütles Postile, et keskpank eksib.

"Nad teevad vea, sest mul on mu kõhutunne ja mu kõhutunne ütleb mulle vahel rohkem kui ühegi teise inimese aju suudab mulle iialgi öelda," ütles president.

Trump määras Powelli keskpanga etteotsa aasta algul, kuid on teda korduvalt kritiseerinud laenuintressi määra tõstmise eest. Trumpi hinnangul õõnestab see tema püüdlusi hoogustada USA majandust.

"Ma sõlmin leppeid ja keskpank mulle ruumi ei anna," lausus ta.

Oodatakse, et keskpank tõstab laenuintressi määra detsembris veel. Keskpank üritab hoida inflatsiooni alla 2 protsendi sihi ajal, mil olukord tööturul on viinud töötuse määra 3,7 protsendile ehk viimase 50 aasta madalaimale tasemele.

Powell ja teised ametnikud on korduvalt öelnud, et Trumpi pretsedenditud poliitilised rünnakud ei mõjuta sõltumatu keskpanga otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles