El Chapo uskumatu rikkus: maja igas rannas, isiklik loomaaed ja noorenduskuur Šveitsis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Chapo.
El Chapo. Foto: HENRY ROMERO / REUTERS / Scanpix

Joaquin Guzmáni ehk El Chapo kohtuprotsessil selgub iganädalaselt mõni uskumatu fakt narkoparuni elu kohta. Üks tema kartelli endistest liikmetest tunnistas eile, et El Chapol oli muu hulgas isiklik loomaaed ja 10 miljonit dollarit väärt maja rannas.

Tunnistusi pandi jagama endine Sinaloa kartelli liige, El Chapo lähedane sõber ja oluline abiline Miguel Àngel Martinez, kelle sõnul sai narkoparuni lai elustiil võimalikuks vaid tänu 1990ndate aastate nn kokaiinibuumile.

«Tal oli maja igas rannas. Tal olid rantšod igas osariigis,» sõnas tunnistaja. Martinez kirjeldas, kuidas Sinaloa kartell tonnide kaupa kokaiini USAsse toimetas. Selleks kasutati piiri alla kaevatud tunneleid, kütuseautosid, salajasi peidikuid ja isegi tšillipipra purke. USAst saadeti vastu kümneid miljoneid dollareid sularaha.

Suurem osa sellest jõudis Tijuanasse, kuhu El Chapo igal kuul kolm eralennukit saatis, et nende abil raha ära tuua. Keskmiselt mahutati ühe lennuki pardale 10 miljonit USA dollarit. Raha peitmiseks kasutati erinevaid maju.

Ühtlasi viidi kohvrite kaupa dollareid Mehhiko pankadesse, kus töötajatele anti altkäemaksu, et nad ilma küsimusi esitamata dollarid peesodeks vahetaksid.

El Chapo lendas Mehhikos eralennukitega ning teda saatsid relvastatud ihukaitsjad. Ta külastas kõiki oma erinevaid kodusid, kaasa arvatud Acapulcos asuvat rannamaja, kuhu oli ehitatud isiklik loomaaed. Liikumiseks kasutas narkoparun väikest rongi, mis viis ta lõvide, tiigrite ja pantrite juurest mööda. Lisaks kuulus talle jaht nimega Chapito (Väike Chapo ehk Väike Jupats).

Lisaks kulutas Guzmán raha nelja või viie naise peale, kellele kartell maksma pidi. Kohtuprotsessil kuulas seda tunnistust ka El Chapo praegune abikaasa Emma Coronel Aispuro.

Vaesuses kasvanud narkoparun hakkas ajapikku nautima reisimist ja luksuslikku elustiili. Nii käis ta koos kaaskonnaga Macaus hasartmänge mängimas ja Šveitsis noorenduskuuril.

Joonistus kohtust. El Chapo (vasakul) ja tema kaitsja Jeffrey Lichtman.
Joonistus kohtust. El Chapo (vasakul) ja tema kaitsja Jeffrey Lichtman. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS / Scanpix

Martinezi sõnul said El Chapo head ajad lõpu verise sõjaga konkureeriva narkokartelli vastu. Konflikt läks sedavõrd teravaks, et vastased saatsid Guadalajara lennujaama palgamõrvarid, kellele anti ülesandeks El Chapo tapmine.

Narkoparuni asemel tapeti aga roomakatoliku kardinal ja vihastati sellega välja Mehhiko rahvas. Mõrva järel algatati inimjaht El Chapo vastu ning narkoparun peeti kinni enne tema plaanitud põgenemist El Salvadori.

Guzman anti USA-le eelmisel aastal välja. Ta pole end narkokaubandusega seoses süüdi tunnistanud ja tema advokaadid väidavad, et El Chapot üritatakse süüdi lavastada.

Kaitsjad väitsid eile, et Martinez pole usaldusväärne tunnistaja. Nad väitsid, et El Chapo heaks töötades oli tal sedavõrd raske kokaiinisõltuvus, et ta vigastas selle tõttu tõsiselt oma nina. Martinez tunnistas, et toona tarbis ta päevas kuni neli grammi kokaiini, aga nüüd pole ta ainet juba 20 aastat pruukinud.

Martinez andis tunnistusi El Chapo kohtuprotsessi kolmandal nädalal. Varasemalt toimus

El Chapo abikaasa Emma Coronel Aispuro.
El Chapo abikaasa Emma Coronel Aispuro. Foto: KENA BETANCUR / AFP / Scanpix

ka üks vahejuhtum, millega seoses kahtlustavad prokurörid, et narkoparuni kaitsjad rikkusid turvareegleid, lastes El Chapo abikaasal kohtumajas telefoni kasutada. Kohtunik andis eile märku, et vahejuhtumiga seotud probleemid on lahendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles