Sven Mikser: Eesti jätkab Afganistani arengu toetamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistan.
Afganistan. Foto: SCANPIX

Eesti jätkab Afganistani arengu toetamist, lubas välisminister Sven Mikser kolmapäeval Afganistani-teemalisel rahvusvahelisel konverentsil.

Mikser ütles oma sõnavõtus Genfis, et Euroopa Liidu ja rahvusvahelise kogukonna jätkuv toetus on vajalik selleks, et aidata kaasa Afganistani stabiilsusele ja edasisele arengule ning ta kinnitas, et Eesti jätkab koos rahvusvahelise kogukonnaga Afganistani toetamist.

«Kuid sama oluline on Afganistani enda initsiatiiv ja strateegiline visioon reformide, rahuläbirääkimiste ja naabrussuhete edendamisel,» vahendas välisministeeriumi pressiteenistus ministri seisukohta.

Mikseri sõnul on Afganistani valitsus vaatamata keerulisele olukorrale astunud samme korruptsiooni vastu võitlemisel, valitsussektori tugevdamisel ja hariduse edendamisel, kuid minna on veel pikk tee.

Afganistan on Eesti arengukoostöö üks prioriteetseid sihtriike: nii rahvusvaheliste organisatsioonide kui kahepoolsete projektide raames toetab Eesti Afganistani ligi ühe miljoni euroga aastas ning see jätkub vähemalt aastani 2024.

Eesti peamisteks valdkondadeks arengukoostöös Afganistaniga on haridus, julgeolek, naiste ja laste olukorra parandamine ning IT-alase võimekuse edendamine – näitena võib tuua Tallinna Ülikooli poolt läbi viidud projekti, mille käigus töötati Afganistani IT hariduse edendamiseks välja kolm magistriõppekava Kabuli Ülikooli IT teaduskonnale. Tänu projektile saavad Afganistani tudengid omandada kraadi kodumaal, edastas välisministeerium. 

Genfis toimuv Afganistani konverents keskendub riigi jõupingutustele stabiilsuse ja julgeoleku saavutamiseks, reformide läbiviimisele ning rahvusvahelise koostöö tugevdamisele piirkonnas. Välisminister peab konverentsi veerel ka kahepoolseid kohtumisi.

Mikser kohtub Afganistani, Katari ja Usbekistani kolleegidega, et rääkida kahepoolsetest suhetest. Samuti toimuvad tutvumiskohtumised UNHCR ülemvoliniku ja IOM-i peadirektoriga, teatas ministeeriumi pressiesindaja. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles