Haiglas süstidest keeldumine nõudis Lätis kahe lapse elu (10)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse vaktsineerimine.
Lapse vaktsineerimine. Foto: ANDRES STAPFF / REUTERS / Scanpix

Lätis suri ühe kuu jooksul kaks last, kelle vanemad keeldusid haiglas lastele vajalikke süste tegemast, teatas Riia lastehaigla.

Haigla postitas oma kodulehele avaliku kirja lapsevanematele, meditsiinitöötajatele ja kõigile neile, kes hoolivad Läti laste eludest. Kirjas teatati, et lastele ei võimaldatud 21. sajandile vastavat arstiabi ja arstidel ei õnnestunud nende elusid päästa.

Üks laps suri läkaköhaga kaasnenud tüsistuste tagajärjel. Teisele lapsele ei tehtud pärast sündi kohustuslikku K-vitamiini süsti ja seetõttu tekkis tal veritsushäire ning aju verevalum.

Avalduses pandi vanematele südamele, et vaktsiinid on ülimalt oluline meede ennetamaks vastsündinute surmajuhtumeid. «Vaktsiinid tehakse vastavalt täpsele plaanile, mille eesmärgiks on kaitsta lapsi kriitilise tähtsusega arengufaasis,» seisis teates. Märgitakse, et haiguste ennetamine on õigus, mis tuleb lapsele tagada.

«Kumbki neist juhtumitest poleks aset leidnud, kui meditsiinitöötajad ja lapse eest vastutavad vanemad arvestanuks moodsate ja tõendatud meditsiinilise praktikatega,» öeldi teates.

«Miks riskida oma lapse eluga? Miks otsida vabandusi oma tegevusetusele ja seada kahtluse alla vaktsineerimise turvalisus ning efektiivsus? Kui paljud lapsed peavad veel oma tervise või isegi elu kaotama, et me saaksime aru vaktsineerimise efektiivsusest ja valede otsuste tagajärgedest?» küsis haigla.

Alates 2010. aastast on Lätis surnud 15 last, kellele on tegemata jäetud kohustuslikud vaktsiinid. Elu nõudnud haiguste hulgas on läkaköha, gripp, tuberkuloos, B-hepatiit ja Hib-nakkus ehk väikelaste meningiit. Kaheksa last surid esimese eluaasta jooksul, kuus neist olid vanuses 1-7 ning üks 17-aastane.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles