ÜRO mätsis kinni Kongo DV võimude seotuse ühenduse töötajate mõrvaga (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslanna Zaida Catalan tapeti 2017. aasta märtsis Kongo DVs.
Rootslanna Zaida Catalan tapeti 2017. aasta märtsis Kongo DVs. Foto: Anna Simonsson / TT/ Scanpix

Uurides kahe ÜRO eksperdi tapmist Kongo Demokraatlikus Vabariigis mullu kevadel, valis organisatsioon täieliku tõe välja selgitamise asemel kohalikele võimudele meele järele olemise, selgus viie meediaväljaande ühistöö tulemusel.

Ajakirja Foreign Policy, Radio France Internationali, Prantsuse ajalehe Le Monde, Rootsi avalik-õigusliku telekanali SVT ning Saksa päevalehe Süddeutsche Zeitung ühine uurimine näitas, et 2017. aasta märtsis Kongo DVs tapetud USA kodaniku Michael Sharpi ja rootslase Zaida Cataláni mõrvarite jälgede ajamisel mätsis ÜRO kinni tõendeid, mis viitasid kohalike võimude seotusele tapatööga.

Sharp ja Catalán olid Kongo DV sõjast räsitud Kasai piirkonnas kontrollimas väiteid, et seal on massihaudu, kui nad rööviti ja tapeti. ÜRO alustas uurimist selgitamaks välja, kes mõrva toime panid.

Viis kuud hiljem jõudis ÜRO vastav komisjon järeldusele, et töötajad tapeti tõenäoliselt mässuliste juhusliku rünnaku käigus, kuid samas ei välistanud nad täielikult valitsuse võimalikku seotust mõrvaga.

Kongo DV võimud on väitnud, et ÜRO töötajad tapsid Kasais alates 2016. aastast valitsusvägedega võitlust pidava Kamwina Nsapu mässuliste rühmituse liikmed.

Nüüd vaatasid meediaorganisatsioonid läbi tuhandeid lehekülgi ÜRO dokumentatsiooni ning intervjueerisid asjaga seotud isikuid ning jõudsid seisukohale, et Kongo DV võimud võisid püüda ennetada seda, et Sharp ja Catalán leiavad Kasais tõendeid valitsuse toime pandud veretööde kohta.

ÜRO uurimiskomisjoni töötajad kinnitasid, et Kongo DV võimud juhtisid neid pidevalt valejälgedele, mõjutades tunnistajaid. Ühtlasi polnud kohalikud võimud koostööaltid peamiste tunnistajate intervjueerimise võimaldamisel.

2017. aasta juulis, kuu enne ÜRO uurijate lõpliku seisukoha avaldamist, andsid eksperdid Julgeolekunõukogul üle konfidentsiaalse raporti, milles nad ei välistanud Kongo DV julgeolekutöötajate osalust mõrvas.

Teises konfidentsiaalses raportis aprillis süüdistasid nad riigi julgeolekuteenistust uurimise takistamises.

Kõik need raportid jõudsid Foreign Policy väitel ka uurimiskomisjoni juhtinud Gregory Starri kätte, kes aga luges need väheoluliseks.

Ka väitis Starr vestluses Sharpi perega enne ametliku uurimisraporti avaldamist, et kohaliku valitsuse süüdistamine muudaks ÜRO edasise uurimise võimatuks.

ÜRO rahuvalvajad ohjamas Kongo DV sisepõgenike meeleavaldust.
ÜRO rahuvalvajad ohjamas Kongo DV sisepõgenike meeleavaldust. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / AFP / SCANPIX

Osa ÜRO ametnike silmis püüdis uurimiskomisjon oma lõppjäreldustega säilitada Kongo DV valitsuse toetust ÜRO rahuvalvemissioonile riigis.

«ÜRO jätkas tõe eest põgenemist isegi siis, kui neil oli algusest peale selgeid viiteid, et valitsus oli tapmisega seotud,» lausus üks kõrge ÜRO ametnik ajakirjanikele. «ÜRO ei saanud tunnistada, et valitsus oli sellega seotud – nad oleks lõpetanud koostöö.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles