Lahkus eesti kirjanduse uurija Priit Kruus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kruus
Priit Kruus Foto: Liis Treimann

36-aastasena lahkus Värske Rõhu asutaja ja endine peatoimetaja, Tallinna Ülikooli kultuuriuuringute õppekava doktor, õpetaja ja õppejõud Priit Kruus (3.12.1981–25.11.2018).

Kruus on töötanud emakeeleõpetajana Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumis ja lektorina Tallinna Pedagoogilises Seminaris. 2014. aastast oli ta Tallinna Ülikooli eesti kirjanduse ja kirjandusdidaktika lektor ning 2015. aastast ühtlasi haridusinnovatsiooni keskuse didaktik. 

Kruus on avaldanud artikleid kirjanduskriitiku ja reporterina ning töötanud uudistetoimetajana Eesti Raadios. Samuti on ta toimetanud Eesti Kirjanduse Seltsi kvartalikirja Vihik. 2005. aastal asutas Kruus noorte kirjandusajakirja Värske Rõhk ja oli kaks esimest aastat selle peatoimetaja. 2015. aasta sügisel astus ta üles Kinoteatri monolavastuses «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine. Kuidas saada heaks õpetajaks?».

Priit Kruus koostas üle nädala Vikerraadios «Keelesäutsu» ning alustas novembris uue rubriigiga «Nädala kõnetus». Lisaks kuulus Kruus Vikerraadio e-etteütluse meeskonda.

Kruus on kirjutanud jutustuse «Rain elab hästi», kogumiku «Ring ümber teiste» ning põhikooli kirjandusõpikute sarja «Kahekõne» I–III.

Kultuuriajakirja Värske Rõhk järelehüüe:

Võib öelda, et noorus otsis noorusele kohta – Priit oli ainult 23aastane, kui ta 2005. aasta sügisel Värskele Rõhule aluse pani. Tollane kujundaja Lilli-Krõõt Repnau on kirjeldanud alguspäevi nii: «On aasta 2005, kohtun Priiduga Tartu ülikooli kohvikus. Ta räägib mulle põlevil silmil, kuidas on tungiv vajadus luua uus kirjandusajakiri, noortelt noortele... Ma ei mäleta, mitu päeva olin enne esimese numbri ilmumist järjest üleval olnud. Mina olin Õismäel, Priit Tartus, kummalgi viimane, lõplik fail arvutis lahti. Rääkisime lauatelefoniga ja parandasime varahommikuni veel viimaseid näpukaid. Keset väsimust leidis Priit veel aega pidada sütitavaid kõnesid hetke ajaloolisusest ja sellest, kuidas see mulle kindlasti meelde jääb. Selles oli tal muidugi tuline õigus.»

Priit on öelnud, et Värske Rõhk loodi apoliitilisena, mitteprogrammilisena: «Värske Rõhk kehastab mõtet, et mõnikord on revolutsioon see, kui revolutsiooni ei ole.» Olles ise uurinud lähemalt eesti kirjandusrühmitusi, otsis ta võimalusi, kuidas noori kirjandushuvilisi kokku tuua. «Eesmärk oli luua kanal, mis kestaks.» Need algsed põhimõtted on püsinud Värskes Rõhus läbi aastate oma kõige tuumsemas osas samana, Priidu loodu jätkub ja loodetavasti kestab veel kaua.

Õpetajana süstis Priit noortesse kirjandushuvi oma tundides, ta oli toetav ja inspireeriv nii pedagoogi kui ka isiksusena. Nii mõnigi tema õpilastest jõudis kirjanduseni tänu temale – Värskes Rõhuski töötab kriitikatoimetajana tema endine õpilane Hanna Linda Korp. Priit jõudis töötada ka Tallinna Ülikooli lektorina, samuti lõi ta oma õpetajakogemuse põhjal palju kõneainet pakkunud monoetenduse «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine».

Priit jõudis lühikese aja jooksul väga paljudeni ning tema kaotus puudutab meid sügavalt.

Tallinna Ülikooli järelehüüe:

Õpetaja Priit Kruusi särav teekond jäi väga lühikeseks. Aga õpilased mäletavad teda ülivõrdes: «Priit oli õpetaja suure tähega,» ütles üks neist. «Priit oli mu lemmikõpetaja, tema pärast olen seal, kus ma praegu olen,» lausus teine.

«Priit oli hingega iga asja juures, mida ette võttis,» hindavad need, kellega ta Tallinna Ülikoolis koos töötas. «Priit tegi kõike südamega, ei olnud ainult kolleeg, ta oli Sõber. Avatud, särasilmne, toetav. Tema siirust ja soojust jäävad igatsema kõik.»

Priit Kruus lahkus hetkel, mil tema väga suur teekond võinuks alles alata. Kinoteatri monotükk «Õpetaja Tammiku rehabiliteerimine. Kuidas saada heaks õpetajaks?» täitis saale üle terve Eestimaa. Tallinna Ülikoolis kaitses ta tänavu doktoritöö «Vaikne avangard. Eesti noorkirjanike rühmituste laine ja uue meedia kooslused: Erakkonnast ZA/UM-ini».

Järgmisel aastal tähistab Tallinna Ülikool 100 aasta möödumist järjepideva õpetajahariduse algusest Tallinnas. Just Priit Kruusi nägi ülikool kõnelemas juubeliaasta suurtel ja tähtsatel sündmustel, juba oli ta lubanud anda oma parima, et õppimine, õpetamine ja õpetajate õpetamine Eestis veelgi suuremasse ausse tõuseks.  

Priit Kruus enam siiski ei kõnele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles