Austria kärbib sotsiaaltoetust varjupaigataotlejatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejad. Pilt on illustratiivne.
Varjupaigataotlejad. Pilt on illustratiivne. Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Scanpix

Austria võimuerakonnad jõudsid kolmapäeval kokkuleppele immigrantide sotsiaaltoetuste kärbete osas.

Sotsiaaltoetused võetakse immigrantidelt, kelle saksa keele oskus ei vasta nõutud tasemele. Samuti karmistatakse reegleid töötute immigrantide suhtes. 

Kärbetes leppisid kokku Austria Rahvapartei (ÖVP) ja paremäärmuslik Vabaduspartei (FPÖ), kes astusid detsembris võimukoalitsiooni.

Kava järgi on minimaalne igakuine toetus ühele immigrandile 863 eurot, kuid saksa või inglise keelt kehvalt kõnelevatele varjupaigataotlejatele 563 eurot. 

FPÖ liige ning sotsiaalminister Beate Hartinger-Klein ütles, et meetmete eesmärk on «õigluse (tagamine) austerlastele». 

«Välismaalased peavad kannatama. See on selgelt kasulik meie kodanikele,» lisas minister. 

Paljud aktivistide ühendused on meetmeid kritiseerinud. «Inimeste kerjusteks muutmise asemel peab seadusi muutma nii, et need võitlevad vaesuse vastu ja ei tee inimesi vaesemaks,» teatas ühendus  Armutskonferenz. 

Kriitikute sõnul keskenduvad reformid toetusi saavate inimeste päritolule. FPÖ on varem öelnud, et migrandid, kes ei ole varem Austrias töötanud ega sotsiaalabisüsteemi panustanud, ei ole ära teeninud samasuguseid toetusi kui austerlased. 

Ettepanekud tuleb esitada parlamendile heakskiitmiseks veebruaris ja märtsis, enne kui need 1. aprillil jõustuda saavad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles