USA sõjalaevad seilasid läbi Taiwani väina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe raketihävitaja. Foto on illustratiivne.
USA mereväe raketihävitaja. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Kaks USA mereväe alust seilasid kolmapäeval läbi Taiwani väina, tegemist oli sel aastal kolmanda seesuguse operatsiooniga, mis kahtlemata vihastab Hiinat. 

USA Vaikse ookeani laevastiku pressiesindaja Rachel McMarr iseloomustas hävitaja USS Stockdale ja tankurlaeva USNS Pecos retke kui rutiinset. 

"Laevade läbisõit Taiwani väinast näitab USA pühendumust vabale ja avatud India ja Vaiksele ookeanile," lausus McMarr oma avalduses. 

"USA merevägi jätkab lendamist, seilamist ja opereerimist igal pool, kus rahvusvahelised seadused seda lubavad." 

Peking avaldas protesti pärast seda, kui USA merevägi saatis kaks alust läbi Taiwani väina 22. oktoobril, nimetades seda solvanguks oma suveräänsusele. 

Hiina näeb Taiwanis oma territooriumi, mis tuleb taasühendada, hoolimata sellest, et mõlemad on eraldi eksisteerinud sestsaadik, kui kodusõda emamaal 1949. aastal lõppes. 

Ühendriikide ametiisik ütles AFP-le, et Hiina alused näitasid kolmapäevase operatsiooni ajal oma kohalolekut, kuid mõlemad pooled tegutsesid turvaliselt ja professionaalselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles