Ukraina president palus NATO-l saata laevu Aasovi merele (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: EPA/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko palus NATO liikmesriikidel, sealhulgas Saksamaal saata sõjalaevu Aasovi merele, et toetada tema riiki vastasseisus Venemaaga. 

"Saksamaa on üks meie lähemaid liitlasi ja me loodame, et NATO riigid on nüüd valmis viima mereväe aluseid Aasovi merele, et aidata Ukrainat ja tagada julgeolekut," ütles ta kolmapäeval Saksa päevalehele Bild. 

Vene president Vladimir Putin oli varem väitnud, et Vene vägedel oli õigus nädalavahetusel Ukraina aluseid hõivata. 

Kuid Porošenko kinnitas, et Putin ei soovi midagi vähemat, kui seda merd okupeerida. "Ainus vastus, mida ta mõistab, on läänemaailma ühtsus," märkis ta.

"Me ei saa nõustuda Venemaa agressiivse poliitikaga. Esmalt oli see Krimm, siis Ida-Ukraina, nüüd ta tahab Aasovi merd." 

"Saksamaa peaks samuti endalt küsima: mida teeb Putin järgmiseks, kui me teda ei peata?" lisas Porošenko samal päeval, kui Saksamaad külastas Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman. 

Venemaa avas pühapäeval tule kolme Ukraina aluse pihta, hõivas nad ja võttis vangi üle 20 meremehe.

Kiiev süüdistas 2014. aastal Krimmi annekteerinud Venemaad agressiooni uue etapi käivitamises. 

Porošenko kiitis Saksa ajalehele ka liidukantsler Angela Merkelit, kelle ta ütles olevat Ukraina suur sõber.

"2015. aastal ta juba päästis meie riigi läbirääkimistega Minskis ja me loodame, et ta toetab meid veel kord jõuliselt koos meie teiste liitlastega. 

"Putin soovib tagasi vana Vene impeeriumi. Krimmi, Donbassi, ta tahab kogu riiki," lisas ta. 

"Vene imperaatorina, kellena ta ennast näeb, ei saa tema impeerium eksisteerida ilma Ukrainata, ta näeb meis kolooniat." 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles