Päästjate pensionireeglite muutmine sai heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei jahib autovargaid. Foto on illustratiivne.
Politsei jahib autovargaid. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Siseminister Katri Raigi esitatud seaduse eelnõud, mis muudavad paindlikumaks politsei ja piirivalve ning päästeteenistuse valdkonna pensionäridele pensioni maksmise, said valitsuse heakskiidu.

Eelnõu väljatöötamine on tingitud vajadusest korraldada senisest paindlikumalt politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori asetäitja teenistusse võtmise ning politseiametnike teenistusastmete ülendamise.

Samuti soovitakse anda ameti peadirektorile õigus volitada määrata kaitsealuseid ja nende kaitse teostamise viise. Muuta politseipensioni arvestuse ja väljamaksmise eest vastutavat asutust ning tagada päästeteenistujatele valveaja kohaldamist. Selguse huvides täiendatakse päästeteenistujate pensioni suurendamise rakendussätet, teatas valitsuse pressiesindaja. 

Kehtiva korra kohaselt määratakse päästeteenistujale vanaduspension riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel. Lisaks näeb päästeteenistuse seadus ette vanaduspensioni suurenduse 10-50 protsenti olenevalt päästeteenistuja staaži pikkusest.

Praktikas on tekkinud küsimus, kas inimene, kellel on nõutav päästeteenistuse staaž 10 aastat olemas, kuid kelle pensioniiga saabub pärast 1. märtsi 2023, jääb pensioni suurendusest ilma. Eelnõu kohaselt säiliks isikul õigus saada vanaduspensioni suurendust.

Samuti nähakse eelnõuga ette õigus saada päästeteenistuja vanaduspensioni suurendust ka inimestel, kes olid seaduse jõustumise ajal ehk 2008. aasta 1. märtsil päästeteenistuses, kuid kes on pärast seda teenistusest lahkunud ja ei lähe pensionile päästeteenistusest.

Kehtiva korra kohaselt määratakse ja makstakse päästeteenistuja riiklikku vanaduspensioni pärast töötamise lõpetamist päästeteenistuja ametikohal.

Kuni 2017. aasta lõpuni tõlgendati seadust selliselt, et päästeteenistuja vanaduspensioni suurendust saab ainult see päästeteenistuja, kes läheb pensionile vahetult päästeteenistusest. 

Eelnõu kohaselt saavad päästeteenistuja vanaduspensioni suurendust ka need päästeteenistujad, kes ei jää pensionile vahetult päästeteenistusest, kui pensioni saamise tingimused on täidetud (kes olid seaduse jõustumise ajal päästeteenistuses ja kellel on vanaduspensioni suurendamiseks vajalik päästeteenistuse staaž).

Suurendust makstakse tagasiulatuvalt ka neile, kellele seni vanaduspensioni suurendust ei arvutatud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles