Leppeta Brexit tähendaks Ühendkuningriigile majanduskaost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May.
Peaminister Theresa May. Foto: Pool / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Briti peaminister Theresa May keeldus välistamast leppeta Brexitit, kuigi Inglise Pank hoiatas, et see viiks Ühendkuningriigi aastakümnete sügavaimasse majanduslangusesse.

Briti parlament hääletab eelmisel pühapäeval Euroopa Liidu liidrite ja May poolt sõlmitud Brexiti-leppe üle 11. detsembril, kuid nii koalitsiooni- kui opositsiooniparteide saadikud on lubanud selle tagasi lükata.

Parlamendikomisjoni tänasele küsimusele, kas ta peataks leppeta Brexiti kui parlament lepet heaks ei kiida, vastas May, et kui parlament seda ei tee, siis tuleb astuda praktilisi samme seoses leppeta Brexitiga. «Ilmselgelt tuleb langetada otsuseid,» ütles ta.

Inglise Pank hoiatas eile, et leppeta Brexit vähendaks loetud kuudega riigi majandust 8 protsendi võrra ja järsult tõuseks töötus ja inflatsioon, samas kui naela väärtus kukuks.

Keskpanga juht Mark Carney ütles täna veel, et enamus Briti ettevõtteid ei ole leppeta Brexitiks valmis. Usutluses BBC-le rääkis Carney, et halvimaks stsenaariumiks on plaanid loonud vähem kui pooled firmad.

Briti valitsuse teatel võib leppeta Brexiti korral Briti majandus 15 aastase perioodi jooksul kasvada 9,3 protsenti vähem kui muidu. Valitsuse raportis märgiti, et kuigi ka praegune Brexiti lepe vähendaks riigi majanduskasvu, oleks leppega Brexiti negatiivne mõju 3,9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) leppeta Brexiti 9,3 protsendiga võrreldes. 

Barnier: jäänud on pikk ja käänuline tee

ELi Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier hoiatas, et Ühendkuningriigi lahkumiseni liidust 2019. aasta 29. märtsil on jäänud veel pikk ja käänuline tee ja lisas, et praegune lepe on ainuvõimalik lepe.

Michel Barnier.
Michel Barnier. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Barnier tutvustas eile Euroopa Parlamendile pühapäeval ELi liidrite sõlmitud Brexiti-lepet. «Me ei ole veel selle protsessi lõpus,» märkis ta. «Ees ootab pikk tee tõusude ja mõõnadega - pikk ja käänuline tee.»

Barnier rõhutas sarnaselt Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junkeri ja Mayga, et laual olev kokkulepe on ainus ja parim võimalik.

Ta ütles, et Suurbritannia ja EL peaksid nüüd keskenduma ambitsioonikate tulevaste suhete ehitamisele, mis on paremad ja tihedamad kui lihtsalt vabakaubanduslepe.

Barnier märkis, et tulevased suhted hõlmavad kaupu, teenuseid, digitaalmajandust, kodanike liikumist, transporti, avaliku sektori lepinguid, energeetikat, julgeolekut ja välispoliitikat.

Partnerlus Ühendkuningriigiga saab olema ulatuselt ja koostöövaldkondade hulgalt enneolematu, kuid seda juhul, kui peetakse kinni tulevaste suhete poliitilisest deklaratsioonist, lisas Barnier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles