Facebook ja ERJK arutavad poliitreklaamide osas koostööd (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Kaarel Tarand
Pildil Kaarel Tarand Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Facebooki piirkonna esindajad avaldasid soovi teha koostööd erakondade rahastamise järelevalve komisjoniga (ERJK) poliitilise reklaami avaldamises. 

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimehe Kaarel Tarandi sõnul võtab komisjon vastava informatsiooni rõõmuga teadmiseks. «Me võtame vastava piirkonna Facebooki esindajatega ühendust ja täpsustame, milles koostöö seisma peaks.»

ERJKd huvitab poliitreklaamide seaduslikkus, kompanii on valmis vastavat informatsiooni jagama, et tuvastada, kuidas raha on kasutatud.

Kõige tähtsam on, et erakondade valimisreklaami ei rahastaks juriidilised isikud, mis on Eesti seaduste kohaselt keelatud. «Küsimus on nüüd selles, et selle kaudu ei tekiks keelatuid annetusi ehk siis juriidiliste isikute raha, mis on ERJK huvi.»

Kaarel Tarandi sõnul jääb koostöö konkreetsetesse juhtumitesse. «Kui me esitame konkreetsete juhtumite suhtes päringuid, siis saame vastuseid, mitte keeldumist.» Komisjonil puudub soov küsida Facebookilt massandmeid, ent nad soovivad, et oleks olemas võimalus kontrollida kahtlase poliitreklaami rahastust.

«Koostöö on väga varajases faasis, eks aeg näitab, milles me täpsemalt saame kokku leppida,» leiab Tarand.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles