Vene politsei konfiskeeris koolilaste «homopropagandistlikud» joonistused (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilaplakat, millel on kujutatud Venemaa president Vladimir Putinit.
Pilaplakat, millel on kujutatud Venemaa president Vladimir Putinit. Foto: PAUL WHITE / AP / Scanpix

Novembri keskel tähistas üks Jekaterinburgi kool rahvusvahelist sallivuspäeva nädal aega kestnud joonistuskonkursiga, mille teemaks oli tolerantne maailm. Kokku võttis sellest osa 17 õpilast. Pealtnäha ilusad pildid ei meeldinud aga Vene võimuesindajatele.

28. novembril ehk kaks nädalat pärast sallivuspäeva avaldas Uurali oblasti väljaanne Ura.ru foto joonistusvõistluselt, mille saatis neile väidetavalt üks lugeja.

Fotol oli näha mitu erinevat joonistust. Ühel neist oli kujutatud kolm paari: mees ja naine; mees ja mees ning naine ja naine. Juurde oli kirjutatud: «Me ei vali oma välimust, orientatsiooni ega rassi. Oleme kõik omamoodi unikaalsed.»

Ura avaldas selle peale loo, mille pealkirjaks oli: «Uurali kool korraldas võistluse, kus näidati geisid ja lesbisid.» Vene ajakirjanikud märkasid õudusega, et mõnel pildil oli koguni vikerkaart kujutatud.

Haridusosakond ei leidnud joonistuste juures midagi ebanormaalset. «Need väljendavad rahvusvahelisi inimväärtusi: sõprust, austust, ühist mõistmist ning teiste inimeste väärtuste ja vaadete aktsepteerimist,» öeldi RIA Novostile. «Mõnel pildil on vikerkaared – puhtuse, lapsepõlve ja sõpruse tunnus. Näitusel polnud ühtegi joonistust, mis oleks propageerinud ebatraditsioonilisi väärtushinnanguid,» lisasid ametnikud.

Siiski otsustasid võimud saata kooli psühholoogid. Ehkki linnaametnikud ei leidnud joonistustelt geipropagandat, otsustati teha «teavitustööd» konkursi korraldanud õpetajatele ning saata noortekeskuse psühholoogid õpilastega suhtlema.

Psühholoogidele anti korraldus vajaduse korral õpilastele ja vanematele joonistusi selgitada. Koolist ja noortekeskusest vastati väljaande Meduza päringule, et kommentaare võib jagada ainult Jekaterinburgi haridusosakond. Sealt aga ajakirjanikele vastuseid ei jagatud.

Igaks juhuks otsustasid kohalikud võimud, et joonistused tuleks konfiskeerida. Selleks saadeti kooli politseinikud, kes kunstiteosed endaga kaasa tõid.

Nüüd ootab joonistusi ees põhjalik analüüs. Eksperdid uurivad, kas teostelt võib leida märke soolise diskrimineerimise ja homopropaganda kohta. Eelduste kohaselt võtab eksperthinnangu andmine aega umbes üks kuu.

Siseministeerium teatas: «Meie ametnikud läksid kooli, et vaadata ringi pärast meedias avaldatud teateid, mille kohaselt on kodanikud joonistuste tõttu ärritunud.» Politsei ütles, et ühe õpilase ema esitas ka ametliku kaebuse.

Siseministeeriumi Sverdlovski piirkondlik büroo tegi avalduse ja väitis, et paljud lapsevanemad reageerisid joonistusvõistlusele negatiivselt. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles