Raamat paljastab: Andrus Värnik müüs oma medalid maha

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Värnik Helsingi MMi kuldmedaliga.
Andrus Värnik Helsingi MMi kuldmedaliga. Foto: Toomas Huik

26. novembril ilmus Heitjate seeriavõistluse 50. hooaja eel Deivil Tserpi raamat «Heiteareenide sangarid». Lisaks haaravatele persoonilugudele saab teada nii mõndagi pöörast – nimelt selgus, et Andrus Värniku medalid on omanikku vahetanud. 

Raamatus «Heiteareenide sangarid» astub lugejate ette selle valdkonna raskekahurvägi: olümpiavõitja ja maailmameister Gerd Kanter, kahekordne olümpiapronks ja MM-hõbe Jüri Tamm, olümpia- ja EM-pronks Aleksander Tammert, maailmameister Andrus Värnik, EM-i pronksmedali omanik ja aasta kergejõustiklane Magnus Kirt, 30-kordne Eesti meister Helgi Parts, 68-kordne Eesti meister ja mitmekordne veteranide maailmameister Eha Rünne ja paljud teised. Nii meenutasid Kirt ja Kanter ka raamatuesitlusel, milliseid vägitegusid nad Heitjate seeriavõistlusel teha suutsid:

«Minu parim tulemus odaviskes sündis just heitjate seeriavõistlusel, kui viskasin isikliku rekordi nii ilusa numbriga kui 40.40,» meenutas Kanter.

Kirdi sõnul tõi aga omaealiste rekordi talle see, kui ta sõi päev enne võistlust ära ainsa asja, mis tal kapis leidus – tordi. Kanter soovitas Kirdil uute rekordite huvides samamoodi talitseda – nüüd tuleb lihtsalt võtta suurem tort! 

Koostöös värvikate kangelaste, nende treenerite ja abilistega on kaante vahele jõudnud ka valdavalt rääkimata lood dopingust, söömishäiretest, vigastustest, võitudest ja kaotustest ning paljudest põnevatest seikadest. Näiteks kergitatakse saladuseloori kettaheitja Elju Kubi dopinguloolt: positiivse proovi andnud raamatu autori andmetel hoopis keegi teine ning eestlanna lavastati 31 aastat tagasi süüdi. 

Raamatus avalikustatakse ka tõde Andrus Värniku kohta. Nimelt selgub, et tema võidetud medalid on nüüd omanikku vahetanud. «Uus omanik ei soovi enda isikut avalikustada, kuid plaanib väärtuslikud auhinnad Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseumis kõigile huvilistele vaatamiseks välja panna,» on kaante vahel kirjas.

Edasi loe aga juba raamatust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles