Berliin: Merkel ei jõua hädamaandumise tõttu G20 tippkohtumise avamisele (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksa kantsler Angela Merkel ei jõua valitsuse lennuki hädamaandumise ja sellest tingitud ajakaotuse tõttu G20 tippkohtumise avatseremoonia ajaks Argentinasse.

Merkeli lennuk tegi neljapäeval teel Argentinasse G20 tippkohtumisele tehnilise probleemi tõttu Saksamaal Kölnis hädamaandumise. «Valitsuse lennuk maandus pärast tehnilise probleemi ilmnemist turvaliselt Kölnis,» teatas Merkeli kantselei.

Saksa väljaande Spiegel teatel katkes tund aega pärast õhku tõusmist side maapealse lennujuhtimisteenistusega ning sellist täielikku sidesüsteemi riket peetakse lennunduses ohtlikuks. Maandumiseks vajalik luba sai meeskond satelliittelefoni kasutades. Nii ulatuslikku sideisüsteemide riket peetakse haruldaseks.

Merkel ööbis Bonni nelja tärni hotellis, sest asenduslennukit polnud käepärast. «Võin öelda, et tegu oli tõsise vahejuhtumiga. Õnneks oli pardal parim meeskond koos väga kogenud kapteniga,» ütles liidukantsler.

Täna hommikul viib Saksa õhuväe lennuk riigijuhi Kölnist Madriidi, kust Merkel lendab Buenos Airesesse edasi Iberia liinilennuga. Merkel ei jõua kohale küll tippkohtumise avatseremooniaks, kuid peaks juba õhtusöögiks teiste liidritega liituma. 

Foto: CLEMENS BILAN / EPA

Saksa õhujõudude lennuk Airbus A340-300 pööras tagasi Hollandi kohal umbes tund aega pärast õhkutõusu ja võttis suuna Kölnile, sest sealses õhuväebaasis asub õhujõudude asenduslennuk, edastas riiklik uudisteagentuur DPA.

Lennuk maandus Kölnis Eesti aja järgi kella kümne paiku neljapäeva õhtul ja sellel olid maandumisrajal vastas tuletõrjeautod, vahendas DPA. «Täna me edasi ei liigu,» ütles kantsleri pressiesindaja hiljem AFP-le. Argentina pealinn Buenos Aires võõrustab G20 liidreid täna ja homme.

Merkel pidanuks täna kohtuma nii Venemaa presidendi Vladimir Putini kui USA riigipea Donald Trumpiga. Mõlemad kohtumised lükati edasi.

Täna hommikul kirjutas Saksa väljaanne Rheinische Post, et julgeolekuorganid uurivad võimalikke kriminaalseid seoseid. Samas ütlesid allikad, et selliste juhtumite puhul uuritaksegi kõiki võimalikke stsenaariumeid. 

Saksa õhujõudude pressiesindaja kinnitas hiljem, et tegu polnud kellegi kuritahtliku plaaniga kantsleri lennuk alla kukutada ja sõnas, et probleem oli sidevahenditega. 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles