Trumpi eksadvokaat Cohen tunnistas end kongressile valetamises süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: Andrew Kelly / Reuters / Scanpix

President Donald Trumpi endine advokaat Michael Cohen tunnistas eile New Yorgi kohtus end süüdi kongressile valetamises Vene-juurdluse asjus.

Trump Organizationi üks juhtivametnikke Cohen tunnistas, et andis valetunnistusi kuni 2016. aasta keskpaigani kestnud katsete kohta pidada Vene ametnikega läbirääkimisi Trump Toweri ehitamiseks Moskvasse, kinnitas kohtuametnik.

See tähendab, et need katsed jätkusid isegi siis, kui Trump oli endale juba sisuliselt kindlustanud vabariiklaste presidendikandidaadi nominatsiooni. 

Trumpi endine advokaat tunnistas, et pidas Vene presidendi Vladimir Putini administratsiooniga 2016. aasta esimesel poolel sidet, selgus eriprokurör Robert Muelleri eile avaldatud dokumentidest.

Trump on varem eitanud igasuguseid kontakte Moskvaga, kuid eile esitatud dokumendist selgub, et Cohen pidas sel perioodil Putini pressiesindaja Dmitri Peskoviga regulaarselt sidet, püüdes korraldada Trumpi jaoks reisi Venemaale.

Kuriteokaebuses seisis ka, et Cohen hoidis kõrgeid Trumpi kampaaniaametnikke, teiste seas Trumpi pereliikmeid nende jõupingutustega kursis, andes mõista, et ka praegune president ise võis neist teada.

Trump, kes nimetas eile varasemalt Muelleri juurdlust ebaseaduslikuks nõiajahiks, reageeris uudisele Cohenit nõrgaks inimeseks sõimates.

Septembris ütles Coheni advokaat, et tema klient andis Muelleri Vene-juurdlusele kriitilise tähtsusega informatsiooni.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto: Aaron Bernstein / REUTERS / Scanpix

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist.

Cohen hakkas Muelleriga koostööd tegema pärast seda, kui tunnistas end augustis süüdi kaheksas erinevas rikkumises. Nende seas olid maksudest kõrvalehoidmine, pangale valeütluste andmine ja valimiskampaania rahastamise reeglite rikkumine.

Muuhulgas tunnistas ta toona, et maksis Trumpi suunistel pornotäht Stormy Danielsile ja Playboy modellile Karen McDougalile vaikimisraha, et nad ei räägiks oma suhtest Trumpiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles