Toitumisnõustaja soovitab: 4 põhjust, miks juua talvel mahla

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsitrusviljad on teada-tuntud vitamiinipommid, mis aitavad väsimuse vastu. C-vitamiin toetab immuunsüsteemi ja aitab haigustega võidelda.
Tsitrusviljad on teada-tuntud vitamiinipommid, mis aitavad väsimuse vastu. C-vitamiin toetab immuunsüsteemi ja aitab haigustega võidelda. Foto: Harboe Bryggeri A/S

Mahl on looduslik vitamiiniallikas, mis turgutab külmetushooajal, soovitab toitumisnõustaja Külli Holsting. Kindlasti tasub tema sõnul eelistada värskelt pressitud mahla, kus vitamiinid säilivad paremini.

On tore, kui saad hommikuti värsket apelsinimahla pressida või võtta keldrist vanaema õunamahla. Kel seda luksust kiire elutempo tõttu ei ole, saab siiski teha tervisliku valiku ja juua õiget, päris mahla.

Palusime toitumisnõustaja Külli Holstingul selgitada, millises mahlas on säilinud kõige rohkem kasulikke toitaineid ning miks üldse mahla juua.

Mahl kui stressimaandaja

Miks kimbutab vitamiinipuudus eestlasi just talvel? Vitamiinivajadus sõltub Holstingu sõnul eelkõige toitumisest. Sihtgruppidest on ohustatud nii kõrgema stressiga inimesed kui näiteks suitsetajad, aga ka õpilased, kellel on koolis suur koormus või kes ei söö piisavalt puu- ja köögivilju.

„Meie kliimas väheneb sügisel-talvel sageli isu värske järele ning eelistame toekamaid küpsetatud ja hautatud toite. Seega on võimalik, et saame vähem C-vitamiini ja ka folaati (vitamiin B9). Vitamiinirikkad puuviljad on siin oluliseks täienduseks,“ lausus ta.

Millises töötlemisprotsessis vitamiinid säilivad? Holstingu kinnitusel säilivad ehedas naturaalses mahlas vitamiinid paremini kui kontsentraadist valmistatud mahlas.

Ainult kasulikud ained

Harboe PURE mahlas on alles kõik vitamiinid. Need on valmistatud värsketest puuviljadest, värvaineid ja säilitusaineid lisamata, mistõttu on see kontsentraadist valmistatud mahladest maitsvam ja tervislikum. Täismahl on viljalihaga ja maitselt täidlane. Kogu mahlas sisalduv suhkur on looduslik puuviljasuhkur.

Kui mahl on pressitud, ei ole töö sellega veel lõppenud. Värskelt pressitud toormahl säiliks külmas kolm-neli päeva. Mahla säilitamiseks tuleb seda pastöriseerida ehk kuumutada, mis hävitab käärimist põhjustavaid pärme, aga säilitab maitse. Harboe PURE mahla toodetakse steriilsel, ainulaadsel aseptilisel tootmisliinil, mis tagab mahla kõrge kvaliteedi.

Parim hommikune ärataja

Klaasitäis värsket mahla on mõnus hommikune ärataja ning virgutav vitamiinipomm. Holsting soovitab juua puuviljamahla päeva esimeses pooles, sest hommikuti reguleerib meie keha veresuhkrut paremini. Nii suudame mahlast saadud energia oma päevastes toimetustes või liikudes ära kasutada.

„Võib-olla paljud ei ole selle peale mõelnud, aga puuviljamahlu võib segada ka vähem magusate köögiviljamahladega. Tasub proovida huvitavaid retsepte: lisada mahlale näiteks soolavaba mineraalvett, jäätükke, vürtse ja ürte. Mahlakokteilid mõjuvad värskendavalt ka peale treeningut või asendavad vahepala,“ andis ta inspiratsiooni.

Mahl kui tõhus vahepala

Kui jood ära kaks klaasi õunamahla, siis saad kätte ligi poole päevasest C-vitamiini vajadusest. Kui jood ära ühe klaasi Harboe PURE apelsinimahla, siis võid kindel olla, et päevane C-vitamiini norm on täidetud.

Kui palju on tervislik mahla juua? Riiklikud toitumissoovitused näevad ette ühe päevase puuviljaportsjoni asendamise mahlaga. „Kui on vaja rohkem energiat, näiteks sportides või pingelisemal eluperioodil, saab väikese mahlaklaasi lisada ka põhieinele,“ lisas toitumisspetsialist.

Kuidas leida poeriiulilt ehedat mahla?

  • Vaata suhkrusisaldust: odavamal mahlatootel (mahlajoogis ja nektaris) on põhikoostiseks vesi suhkruga (mahla sisaldus on 10-15% ja nektaris 25-50%). Nendes jookides võib kasutada ka lisaaineid.
  • Loe silte! Kui pakendil on kiri “100% mahl”, siis on mahl valmistatud ainult puuviljadest. Sellesse ei ole lisatud säilitusaineid, kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega toiduvärve.
  • Kui pudeli põhjas on viljaliha, siis järelikult on tegemist eheda mahlaga.
  • Märka kirja “valmistatud kontsentraadist”. Sellise mahla puhul eraldatakse päritoluriigis mahlast vesi (ehk kontsentreeritakse). Sihtriigis taastab mahlatootja kontsentraadist jällegi mahla, lisades sinna samas koguses vett, kui sellest alguses ära võeti.
  • Harboe PURE täismahl ei ole valmistatud kontsentraadist. Seega ei ole see tootmisel läbinud n-ö taastamisetappi.
Copy
Tagasi üles