VIDEO: Buenos Aireses algab tormiline G20 tippkohtumine (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini saabumine.
Vladimir Putini saabumine. Foto: HO / AFP / Scanpix

Täna algab Argentina pealinnas Buenos Aireses G20 tippkohtumine, kuhu on oodata maailma suurriikide liidreid. Oodata on tormilist kohtumist, sest riigi- ja valitsusjuhtidel on üksteisega nii mõnedki pakilised küsimused vaja lahendada.

Juba enne tippkohtumise algust tõusis traditsiooniliselt tähelepanu keskpunkti USA president Donald Trump, kes otsustas Ukrainas toimuva tõttu tühistada kohtumise Venemaa riigipea Vladimir Putiniga. Täna allkirjastas Trump uue kaubandusleppe Mehhiko ja Kanada liidritega, mida nimetas kõigi aegade parimaks kaubandusleppeks.

Enrique Peña Nieto (vasakul), Donald Trump (keskel) ja Justin Trudeau.
Enrique Peña Nieto (vasakul), Donald Trump (keskel) ja Justin Trudeau. Foto: Martin Mejia / AP / Scanpix

Tooni annab kahtlemata ka kaubandussõda USA ja Hiina vahel, mille tuleviku osas võib olulist rolli mängida just Buenos Airese tippkohtumine, kus Trump ja Hiina president Xi Jinping ühise laua taga peavad viibima.

Trump teatas hiljuti, et Hiinale kehtestatud kaubandustariife tõstetakse vastavalt plaanile. Hiljuti väitis Trump Valges Majas ajakirjanikele, et kuigi Hiina sooviks kokkuleppele jõuda, siis pole ta ise kindel, kas seda soovib. «Ma pole kindel, kas ma seda tahan. Mulle meeldib meie praegune lepe,» sõnas USA president.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Geng Zhuang ütles, et ta on leppe osas lootusrikkal positsioonil. «Loodame, et USA suudab olla siiras ja Hiinale poolele teele vastu tulla,» vahendas Reuters tema sõnu.

Ekspertide hinnangul on kõige tõenäolisem stsenaarium, et Xi ei paku Trumpile piisavalt head kokkulepet ja G20 kohtumisel mingit lahendust ei leita.

Hiina president Xi Jinping ja esileedi Peng Liyuan Buenos Aireses.
Hiina president Xi Jinping ja esileedi Peng Liyuan Buenos Aireses. Foto: Martin Mejia / AP / Scanpix

Suure teemana on laual ka kliimamuutustega seonduv. Näiteks väitis Prantsusmaa riigipea Emmanuel Macron, et kui Brasiilia uueks presidendiks valitud Jair Bolsonaro peaks loobuma Pariisi kliimaleppest, siis ei sõlmi Prantsusmaa kaubanduslepet Lõuna-Ameerika Mercosuri blokiga.

Oluline verstapost on G20 tippkohtumine Saudi Araabia kroonprints Mohammed Bin Salmani jaoks, kelle režiim sattus tõsise kriitika alla seoses ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise ja tükeldamisega eelmisel kuul Türgis.

Siiski teatas näiteks Ühendkuningriigi peaminister Theresa May, et kavataseb Salmaniga kohtuda ja väga selge sõnumi edastada. «Khashoggi osas tahame me näha täielikult läbipaistvat uurimist selle osas, mis juhtus ja seda, et selle taga olevad isikud vastutusele võetakse,» sõnas ta.

Mohammed bin Salman.
Mohammed bin Salman. Foto: AP/Scanpix

Ukraina osas võib oodata teravaid sõnavõtte, sest kuigi lääneriikide sõjalist reaktsiooni pole oodata, siis sõnades on nii USA, NATO kui ka Euroopa Liit Venemaa agressiooni hukka mõistnud. Täna saabus Buenos Airesesse ka Putin.

Hilinejaks on aga Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kelle lennuk oli sunnitud eile õhtul Kölnis tegema hädamaandumise seoses sidekatkestusega.

G20 on maailma 19 kõige mõjukama tööstusriigi ühendus, mille 20. liikmeks on Euroopa Liit. Sinna kuuluvad: Argentina, Austraalia, Brasiilia, Kanada, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, India, Indoneesia, Itaalia, Jaapan, Mehhiko, Venemaa, Saudi Araabia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Lõuna-Korea, Türgi, Ühendkuningriik, USA ja Euroopa Liit.

Politseinikud Buenos Aireses.
Politseinikud Buenos Aireses. Foto: Alberto Valdes / EPA / Scanpix

Buenos Aireses valvab turvalisust rohkem kui 20 000 politseinikku ning reedeks anti elanikele vaba päev. Täielikult pandi kinni linna peamine äripiirkond.

Ametlikuks ürituse peateemaks on aus ja jätkusuutlik areng, aga võib uskuda, et päevapoliitilised kriisid tõmbavad enda peale kogu tähelepanu. 

Vasakult: Itaalia peaminister Giuseppe Conte, Ühendkuningriigi peaminister Theresa May, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk, Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja Hollandi peaminister Mark Rutte. 
Vasakult: Itaalia peaminister Giuseppe Conte, Ühendkuningriigi peaminister Theresa May, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk, Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles