Kadri Simson: soomlased on valmis liituma Rail Balticuga (13)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministrite kohtumine Soomes.
Ministrite kohtumine Soomes. Foto: MKM

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson kohtus täna Helsingis Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Anne Berneriga. Kohtumisel tegi Simson põhjanaabritele ettepaneku liituda Rail Balticu ühisettevõttega ning Simsoni sõnul avaldasid soomlased selleks valmisolekut.

«Soomlased ütlesid täna väga selgelt, et nad on valmis vahetama enda senise vaikiva vaatleja rolli otsese osaluse vastu ühisettevõttes. Minu kolleeg Anne Berner kinnitas, et nii Soome riik kui ettevõtjad peavad Rail Balticu projekti väga suure potentsiaaliga ettevõtmiseks ning soovivad raudteest tulenevate majanduslike võimaluste tõhusaks kasutamiseks Soome rolli suurendamist Rail Balticu projekti elluviimisel,» ütles Simson. Minister märkis, et ilma selle raudteeta ei ole ka Tallinna-Helsingi tunnelil tulevikku. Soome minister kinnitas täna, et nad on valmis liituma kolme Balti riigi loodud ühisettevõttega RB Rail AS.

Lisaks arutasid ministrid Tallinna–Helsingi tunneli tuleviku üle. Antud kohtumisest võtsid osa ka Helsingi linnapea Jan Vapaavuori ning Tallinna abilinnapea Andrei Novikov.

«Helsingi ja Tallinna vaheline tunnel oleks suure tähtsusega kogu Euroopa jaoks. See tooks koos Rail Balticuga kiire ühenduse Kesk-Euroopasse ja ka Aasiasse. Projekti planeeringud ja uuringud peavad olema tehtud väga kõrgel tasemel ja kõik tegevused peavad saama kõikides järkudes ellu viidud ühiselt Eestiga,» ütles Soome transpordi- ja kommunikatsiooniminister Anne Berner.

«Leppisime tunneli osas kokku, et kahe ministeeriumi ja linnade vaheline töörühm peab antud projektiga senisest jõulisemalt edasi liikuma. Tegemist on ettevõtmisega, mis huvitab mõlemat riiki, kuid vajab edasi liikumiseks lisaks riikide panusele ka Euroopa Liidu ning erasektori tuge. Järgmine samm saab olema erinevate planeeringute ja vajalike keskkonnaalaste uuringute läbiviimine,» rääkis Simson.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles