Slovakkia valitsus kempleb riigi suurima relvatehingu üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-16 Fighting Falcon.
F-16 Fighting Falcon. Foto: Reuters / Scanpix

Slovakkias puhkes reedel vastasseis peaministri ja kaitseministeeriumi vahel seoses USA hävitajate F-16 ostuga, mida peetakse riigi seni suurimaks  relvatehinguks. 

Kaitseministeerium teatas reedel, et on sõlminud 1,58 miljardi euro väärtuses lepingu neljateistkümne ettevõttes Lockheed Martin valmistatud lennuki ja relvastuse ostuks. Tehing hõlmab ka väljaõpet. 

Mõni tund hiljem tegi peaminister Peter Pellegrini avalduse, mille kohaselt on leping kehtetu, sest rahandusministeerium ei ole seda heaks kiitnud.

"Peaminister Pellegrini peab varem päeval kaitseministeeriumis allkirjastatud lepet hetkel tühiseks, sest rahandusministeerium ei ole lepet veel kinnitanud," seisis avalduses.

Kaitseministeeriumi juhib Pellegrini vasakpopulistide paremradikaalse koalitsioonipartneri Slovakkia Rahvuspartei (SNS) esindaja Peter Gajdoš. 

Analüütikute hinnangul on vastasseis tingitud koalitsioonisisesest võimuvõitlusest.

5,4 miljoni elanikuga NATO-sse kuuluv Slovakkia soovib välja vahetada oma vananenud Vene päritolu MiG-29 hävitajad.

USA välisministeerium kiitis F-16 tehingu aprillis heaks. Pellegrini valitsus langetas juulis ametlikult otsuse ostuga edasi minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles