Galerii ja video: Pariisis on vägivaldsetel meeleavaldustel viga saanud 80 inimest (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pariisis laupäeval vägivaldseks pööranud meeleavaldustel on viga saanud vähemalt 80 inimest ning 183 on kinni peetud, teatas linna politsei.

Pariisis jätkuvad kolmandat nädalavahetust maksutõusu vastu protestivate meeleavaldajate ja politsei kokkupõrked. Protestide algpõhjus oli raev kütuseaktsiisi tõusu vastu, kuid nüüdseks on need laienenud valitsusvastaseks liikumiseks ja sihikule on võetud üldine elukallidus.

Siseministeeriumi teatel avaldas kella 15 (Eesti aja järgi kella 16) seisuga maksude ja üleüldise elukalliduse vastu meelt üle Prantsusmaa 75 000 inimest. Võimude varasemal teatel oli Pariisis protestijaid umbes 5500. Väljaspool Pariisi möödusid meeleavaldused suuresti rahumeelselt.

Champs Élysée'l pidas täna mitu maskides meeleavaldajate gruppi politseinikega lahingut pisargaasi- ja suitsupilvedes. Meeleavalduste ohjeldamiseks on Champs-Elysees´le ja selle ümbrusse saadetud tuhandeid politseinikke. 

Vägivald puhkes peatselt pärast seda, kui inimesed hakkasid kogunema Triumfikaare juurde. Seal avastasid nad, et politsei oli Champs Élysée sulgenud ning neil seisid ees politseinike barrikaadid ja veekahurid.

Mõnikümmend meeleavaldajat lubati mööda pärast isikut tõendava dokumendi kontrolli ja läbiotsimist, kuid paljud teised jäid maha ning asusid politseinikega võitlema. Politsei lasi seepeale käiku pisargaasi.

Meeleavaldajad, kellest paljud kandsid gaasimaski või suusaprille, tulistasid politseinike pihta lingudega ning viskasid neid kivide, barrikaaditükkide ja kollase värviga. Lisaks süüdati autosid ja prügikaste.

Politsei pressiesindaja sõnul sai teiste hulgas viga 16 politseiametnikku.

Prantsuse siseminister Christophe Castaner ütles, et meeleavaldajate seas on umbes 1500 agitaatorit, kes barrikaade püstitavad ja politseinikke kividega loobivad.

«Champs-Elysees´l on 200 rahulikku meeleavaldajat, väljaspool turvaperimeetrit 1500 agitaatorit, kes on tulnud võitlema,» teatas siseminister Twitteris.

Castaner teatas juba neljapäeval, et vasak- ja paremäärmuslased valmistuvad kokkupõrgeteks politseiga. Ennetava meetmena on tööle rakendatud 5000 korrakaitsjat, kes kontrollivad Champs Elysee'le pääseda soovivate isikute dokumente. 

Kõrgete kütusehindade vastu suunatud meeleavaldustest on saanud üleriiklik liikumine president Emmanuel Macroni valitsuse vastu. Meeleavaldajad kannavad neoonkollaseid veste, millest on saanud Macroni-vastaste protestide omanäoline sümbol. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles